Son yılların en dikkat çeken trendlerinden yapay zeka, OpenAI’in ChatGPT modeliyle adeta devrim yarattı.
Doğal insan dilini kullanan ve günümüzde pek çok sektörde yer almaya başlayan ChatGPT, tıp sorularından yazılım kodlarına kadar birçok konuda çok iddialı.
Peki yapay zeka denince akla sadece ChatGPT’mi geliyor? Eğer öyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira diğer teknoloji devleri de kendi modellerini geliştirdi ve çok önemli bir noktaya geldi. İşte ChatGPT alternatifi en iyi yapay zeka modelleri.
Microsoft Copilot
OpenAI’in yatırımcısı da olan Microsoft, yapay zeka alanında harika işler ortaya koydu. Yıllardır var olan Cortana’yı kaldırıp yerine Copilot’u duyuran yazılım devi, yapay zeka modelini hem Bing hem de Windows işletim sistemine entegre etti.
Copilot’ta, tıpkı ChatGPT gibi GPT-4 modelini kullanıyor. Bunun yanında görüntü oluşturma modeli DALL-E’yi kullanarak ücretsiz olarak görüntüler de oluşturabilirsiniz. Oldukça iddialı olan bu model ile Windows, iOS ve Android cihazlarınızda yapay zeka deneyimini ücretsiz yaşayabilirsiniz. Eğer Windows yüklü bir bilgisayarınız var ise bu araç halihazırda sistemde zaten mevcut. Dolayısıyla indirmeniz için ek bir zahmete gerek de kalmıyor.
Son olarak Copilot Pro, Microsoft 365 aboneliğiyle entegre durumda. 20 dolar karşılığında satın alınabilen bu abonelikle birçok ayrıcalıklı özelliğe de kavuşabilirsiniz.
Google Gemini-Google Bard
ChatGPT alternatifi en iyi yapay zeka modellerinden biri de Google Gemini; yani eski adıyla Google Bard.
OpenAI’in durdurulamaz başarısının önüne geçmeyi amaçlayan Google, ChatGPT’nin ardından hemen harekete geçti ve kendi yapay zeka modeli Gemini’yi geliştirdi.
İlk etapta Google Bard olarak çıkış yapan bu model, kısa süre önce Google Gemini ismiyle yeniden tescillendi.
Şu anda görsel oluşturma özelliği hariç tutulsa da, Google Gemini ile hem mobil hem web üzerinde birçok yapay zeka ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz.
Herhangi GPT tabanlı dil modelini kullanmayan Gemini, Google’ın kendi geliştirdiği Gemini modelini temel alıyor.
Phind
Phind ismini belki de daha önce hiç duymadınız. Elbette ilgi alanınız kodlama ile ilgili değilse duymamanız normal. Çünkü bu yapay zeka modeli daha çok kodlayıcıları kapsıyor.
Eğer programcıysanız ve ek olarak işinize yarayacak yüksek lisans derecesi istiyorsanız kesinlikle Phind’i denemenizde fayda var.
Programlarla ilgili akla gelecek her türlü soruya hızlı, doğru yanıtlar vermek için tasarlanan bu yapay zeka aracı, size verdiği tüm kodlar için kaynaklarla bilrlikte karmaşık yanıtlar verebilir; üstelik bu kodun nereden geldiğini, kullanıldığı bağlamı görmeniz de mümkün.
Kendi yapay zeka modelimi geliştireceğim diyenler: LM Studio
Yukarıdakilerden herhangi birini istemiyorsanız, hatta bunu daha da ileriye taşıyarak kendi yapay zeka modelini üretme fikriniz varsa doğru yoldasınız. LM Studio ile kendi dil modelinizi çalıştırabilirsiniz.
Ancak bunun için oldukça güçlü donanıma sahip bilgisayarlarınızın olması gerekiyor. Güçlü grafik kartınız var ise; Llama 2, Mixtral 8x7B ve Zephyr gibi modellerin tümünü bilgisayarınızda çalıştırabilirsiniz. Ancak bu konuda bilgili ve temkinli olmanız gerektiğini de unutmayın.
Peki siz en çok hangi yapay zeka modellerini kullanıyorsunuz? Cevaplarınızı yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın.
Derleme: ANN Türkiye