Hindistan’da bir grup bilim insanı, insanların cenaze törenlerini hatırlatan hayvan davranışlarını inceledikleri araştırma sonrasında Asya fillerinin ölülerinin ardından yüksek sesle yas tuttukları ölü yavrularını gömdükleri ortaya çıktı.
Journal of Threatened Taxa dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları, 2022 ve 2023 yıllarında Hindistan’ın Bengal bölgesinin kuzeyinde dev memeliler tarafından gerçekleştirilen beş yavru filin cenaze törenini tespit etti. Her vakada, bir sürünün, yaşamını yitiren yavrunun gövdesinden ve bacaklarından tutarak taşıdığını ve ardından bacakları yukarı bakacak şekilde toprağa gömdüğünü ortaya çıkardılar.
Araştırmacılar, bir keresinde sürünün gömülü yavrunun etrafında yüksek sesle kükrediğini ve trompet çalar gibi toprağa vurduklarını gözlemlediler. Çalışma, daha ağır yetişkin fillerin sürülerinin geri kalanı tarafından taşınmasının “uygulanabilir olmaması” nedeniyle yalnızca yavruların gömülmek üzere götürüldüğü görüldü. Öte yandan hem Afrika, hem de Asya’daki yabani fillerin çürümenin farklı aşamalarındaki leşleri ziyaret ettiği biliniyor ancak bu çalışma, incelediği sürülerden farklı davranışlar buldu.
Asya filleri, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından tehlike altında olarak kabul edilmekte. Tahminen 26 bin tanesi vahşi doğada yaşıyor, çoğu Hindistan’da ve bazıları Güneydoğu Asya’da, esaret dışında ortalama 60-70 yıl hayatta kalıyor.