Sıcak havalarda hele bir de nem varsa vücudu serinletmek için soğuk su içmek ve güzel, uzun banyolar yapmak doğal olsa da, uzmanlar bunu çok tavsiye etmiyor. Sıcak suya uzun süre maruz kalmak, aşırı sıcaklarda zaten önemli bir risk olan dehidrasyonu şiddetlendirebiliyor. Dehidrasyon ise, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Sık sık duş almak aynı zamanda cilt tahrişini de arttırıyor. Özellikle sıcak su ciltteki doğal yağları soyarak kuruluğa yol açıyor ve yüksek sıcaklıklarda daha sık görülen ısı döküntülerine neden olabiliyor. Ayrıca dehidrasyon kanın kalınlaşmasına ve pıhtılaşmasına neden olarak genellikle kalp krizinden daha kötü olan pulmoner emboliye yol açabiliyor.
Uzmanlar, aşırı sıcaklığın vücutta duşla düzenlenen homeostazisin bozulmasına yol açtığını vurguluyor. Bu başarısızlık, özellikle yaşlılar arasında mevcut kardiyovasküler sorunlar nedeniyle sıklıkla görülüyor. Uzun süre duş alarak kendinizi serin tuttuğunuzu hissetseniz bile , bu oldukça yüzeysel olmakla birlikte ters etki yaparak beynin termojenik merkezi için iyi değil.
İDEAL DUŞ SÜRESİ NE OLMALI?
Uzmanlar oda sıcaklığındaki suda 5-10 dakika süreyle kısa duş alınmasını önermekle birlikte, yoğun saatlerde duş almaktan kaçınılması gerektiğini söyleyerek vücut sıcaklığınızı düzenlemek için sabah 11 civarında veya akşama doğru banyo yapmayı öneriyorlar. Ayrıca çok sıcaklardan duşa koşmak yerine kendinizi serinletmek için soğuk sargı, havlu ve ayak banyolarını tercih etmeniz gerektiğini ve sıcak çarpması yaşıyorsanız rahatlamak için soğuk pres uygulamanız gerektiğini söylüyorlar.