Geçtiğimiz günlerde dünya basını İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin düşüşünü konuşuyordu. Tabi bu gündemin en önemli detayı ise Van’dan havalanıp, İran sınırları içerisinde yer tespit çalışmasına katılan İnsansız hava aracımız Akıncı’nın, saatler içerisinde düşen helikopteri bulmasıydı.
Bayraktar üretimi Akıncı, birçok ülkede beğenilerek ve hatta imrenilerek bahsettiği savaş araçlarından bir tanesi. Gökte bu gelişmeler yaşanırken, ASELSAN da denizlerin hakimi olmak için İnsansız Deniz Aracı Marlin ile övgüleri toplamaya devam ediyor.
19 Ocak 2024’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine alınan MARLİN İDA, 11-16 Mayıs’taki DENİZKURDU II/2024 tatbikatında ilk gövde gösterisini yaptı. Tatbikatı Almanya, Belçika, Japonya ve Portekiz başta olmak üzere toplam 18 askeri ataşe gözlemci olarak takip etti.
Uydu üzerinden başarıyla komuta edilen MARLİN İDA, NATO ülkeleri içerisinde öncü konumda olduğunu dünyaya göstermiş oldu.
Şimdi gelelim MARLİN İDA’nın su üstündeki yeteneklerine. 15 metre boyundaki ve 21 ton ağırlığındaki MARLİN, 72 saat aralıksız çalışabiliyor. 35 KTS hıza kadar ulaşabilen su üstü muharip aracı, yüksek manevra kabiliyeti ve çoklu haberleşme alt yapısıyla da dikkat çekiyor.
Sudaki bir insanı dahi rahatlıkla tespit eden MARLİN İDA, keşif/gözetleme, su üstü harbi, elektronik harp, üs/liman/kritik gemi-tesis güvenliği ve amfibi harekât gibi
farklı görevleri de icra edebilmektedir. Gelişmiş haberleşme ve konumlandırma sistemleri ile donatılmış olan MARLİN, sinyal karıştırma altında bile kesintisiz olarak görevini yapabilmekte.
MARLİN’in operasyon kabiliyetine baktığımızda, diğer harekat unsurları ile birlikte operasyon yaparken, elektronik taarruz ile radar karıştırma ve sahte hedef oluşturma gibi faaliyetleri rahatlıkla yürütebiliyor.
Tıpkı Albatros-s gibi birden çok İDA’nın, Mavi Vatan’ı tehdit eden unsurlara karşı uyguladığı hücum özelliğiyle, düşman botları veya gemileri kısa sürede bölgeden uzaklaştırılabiliyor. Bunu da hepimizin çok iyi bildiği Hilal taktiği, diğer adıyla kurt kapanı taktiği ile yapıyor. Aynı anda 8 İDA düşman unsurlarının etrafını rahatlıkla çevreleyebiliyor.
MARLİN İDA, güdümlü mermileri ile deniz harbinin seyrini değiştirecek çok önemli bir güç niteliğinde.
Ülkeler adeta savunma sanayi konusunda bir yarışa girmiş durumda. Bununla birlikte Türkiye de bu trende ayak uydurmakta ve hatta birçok ülkeye öncü bile olmakta. Hem Mavi Vatan’ı savunmak, hem de toprak bütünlüğümüzü korumak için havada, karada ve denizde söz sahibi olmaya devam etmeliyiz.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım. Şimdilik kalın sağlıcakla.