15 Mart 2024

‘Kral Çıplak’ Oscar’da! Peki ama neden?

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Oscar Ödül Töreni'ne, WWE yıldızı John Cena'nın En İyi Kostüm Ödülü'nü sunarken sahneye çıplak çıkması damgasını vurdu fakat olayın perde arkası çok farklıydı...

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 96. Akademi Ödül Töreni’nin ya da bilinen adıyla Oscar Ödülleri’nin yankıları sürmeye devam ediyor. Hiç şüphesiz gecenin en çok konuşulan olayı Amerikan güreşi (WWE) yıldızı John Cena’nın En İyi Kostüm Ödülü’nü vermek üzere sahneye “çıplak” çıkması oldu. Ancak olayın perde arkası aslında çok farklıydı…

Cena’nın amacı Hollywood kostüm tasarımcılarının yıllardır iddia ettiği cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine dikkat çekmekti. Törende Poor Things adlı film 11 adaylık ve dört ödül elde etti, bu ödüllere En İyi Kostüm Ödülü de dahildi. Ünlü dövüşçü ödülü vermek üzere sahneye zanaatın önemi göstermek için çıplaklığı vurgulayan bir illüzyon ile çıktı.

Ünlü kostüm tasarımcısı Katja Cahill, Cena’nın bu hareketini destekledi ve şunları söyledi:

“John, tüm kostüm tasarımcılarını işinin başına dönmesi ve birlik olması için bizleri teşvik etti. Bir ödül gecesi için komik bir andı ancak amacı bizim sektörde yaşadığımız  cinsiyetler arası ücret eşitsizliğine dikkat çekmekti.”

Cahill, Amerika Kostüm Tasarımcıları Birliği’nin ücret eşitliği sloganının “Biz Olmadan Çıplaksınız!” olduğunu belirterek Cena’nın sahneye o şekilde çıkarak onların bu tavrını doğru yansıttığını söyledi.

Aslında ünlü dövüşçü sahnede tamamen çıplak değildi, genellikle filmlerdeki seks sahneleri için kullanılan özel tasarım bir külot giymişti.

Eski WWE şampiyonu, En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve En İyi Kostüm Tasarımı duyuruları arasında bir dakika boyunca “çıplak” bir şekilde sahnede durdu. Daha sonra törenin sunucusu Jimmy Kimmel parlak bir sahne perdesini Cena’nın üzerine sardı.

Genellikle Oscar’da eğer bir film En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü’nü kazanırsa, En İyi Yapım Tasarımı Ödülü’nü de kazanma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor. Bu her yıl olmasa da çok sık rastlanılan bir durum ve Kostüm Tasarımcıları Birliği (CDG) ile onun Ücret Eşitliği Yönlendirme Komitesi için de oldukça iyi bir haber.

Ocak ayında birlik, bir yapımın başarısında benzer etkilere sahip olmalarına rağmen kostüm tasarımcılarının yapım tasarımcılarından önemli ölçüde daha az ücret aldığını savunan cinsiyete dayalı ücret farkı girişimini başlattı. Kostüm tasarımı zanaatının geleneksel olarak “kadın işi” olarak görülmesi nedeniyle CDG, yüzde 87’si kadın olan üyelerinin hak ettiği değeri görmemesinin ülke çapındaki cinsiyete dayalı ücret farkının bir sonucu olduğunu iddia ediyor.

Beyaz Saray’a göre, 2024 yılında tam zamanlı ve yıl boyunca çalışan kadınlar, aynı istihdam durumundaki erkeklere kıyasla dolar üzerinden 84 sent ücret alıyor, CDG’ye göre, kostüm tasarımcıları haftada 60 saat çalıştıkları varsayıldığında, erkeklerin çoğunlukta olduğu yaratıcı departman başkanlarından yaklaşık yüzde 30 daha az ücret alıyor.  Üstelik aynı işleri yapmalarına ve benzer şekilde yapılandırılmış ekiplerde çalışmalarına rağmen bu durumla karşılaşıyorlar.