İnsanın evrim dönemi yani ‘homo’ türleri, insanların ve şempanzelerin ortak ataları olan grupların (bu gruplar ‘Hominini’ adı altında insansılar olarak geçer) birbirinden ayrımıyla başlamıştır. ‘Homo’ türünün günümüzden yaklaşık 2 milyon 200 bin yıl önce Afrika kıtasında buluntularına rastlanmış ve bu türe ‘Homo Habilis’ adı verilmiştir.
Homo Habilis türü yetenekli, becerikli insan olarak tanımlanmıştır. İnsanın atası olarak bilinen tür taştan alet yapımı konusunda devre göre yetenekli kabul edilir.
Homo Rudolfensis ise Homo Habilis ile yakından ilişkilidir ve hatta kimilerine göre aynıdır. Onları ayıran ise büyük beyinleriyle tanınmalarıdır.
Homo Ergaster türü, Homo Habilis ile Homo Erectus arasında bir köprü olarak kabul edilir. Çalışan insan olarak da tanımlanmıştır.
Homo Erectus, dik insan olarak tanımlanmış; ateş kullanımı, avcılık ve toplayıcılık konularında ilerlemişlerdir.
Homo Antecessor türü ile ilgili çok fazla bir fosil buluntusu yoktur fakat Homo Erectus ve Neandertal insanlar arasında bir geçiş köprüsü olarak kabul edilir.
Homo Heidelbergensis, Homo Erectus ve Homo Sapiens arasında bir geçiş türü olarak kabul edilir.
Homo Neandertal, güçlü yapıları ve soğuk iklimlere karşı sağladıkları uyum ile tarihte ön plana çıkmıştır.
Homo Sapiens ise akıllı, bilge insan anlamına gelmektedir. Modern insanı temsil eden Homo Sapiens, Afrika’da ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmıştır.
Homo Sapiens Sapiens türü ise Homo Sapiens türünün alt türüdür. Modern insanın zekasını ve karmaşık kültürel gelişimini vurgular.