19 Mart 2024

Kemerleri bağlayın: Uçan arabaların devri başlıyor!

Bir zamanların bilim kurgu filmlerinde ütopik olarak bulduğumuz uçan arabalar artık gerçek oldu. Küresel ve Türk şirketleri uçan arabalar için start verdi. Dünyada hangi ülke uçan arabalara yatırım yapıyor, hangi arabalar geliştirildi?

Teknolojide her geçen gün çığır aşan gelişmeler yaşanıyor. Bir zamanlar hayal olan uçan arabalar yavaş yavaş onay almaya ve piyasaya sürülmeye başlandı. Japonya firmaları uçan arabalarla ilgili denemelerine devam ederken, dünyada uçan araba onayını alan ilk ülke ABD oldu. Amerikan otomobil üreticisi Alef‘in hem karada hem de havada hareket edebilen Model A aracı bir ilke imza attı diyebiliriz…

Öte yandan 2026’da Dubai’de uçan taksiler hizmet vermeye başlayacak. Türkiye’de de iki adet uçan araba mevcut. Bunlardan biri Baykar firması tarafından geliştirilen Baykar Cezeri, diğeri ise AirCarCorp firmasının geliştirdiği AirCar

İşte dünyada uçan araba sektörü…

Bilimkurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz uçan arabalar artık hayal olmaktan çıktı. Teknolojide çığır aşan Japonya, yeniliklerine uçan arabaları da ekledi. 2018 yılının Temmuz ayında Toyota Motor Corp’un genç mühendislerinden Tomohiro Fukuzawa başkanlığında kurulan SkyDrive, açılır açılmaz uçan araba üretip aynı yıl içerisinde uçuş testlerine başladı. Toyota’nın teknoloji bilgisiyle kendi zekası ve hayallerini birleştiren Fukuzawa, şimdilerde uçan araba üretmek isteyen birçok firmayla ortaklık yaparak farklı türlerde ve farklı durumlarda kullanılmak üzere uçan araba çalışmaları yapıyor.

BAYKAR CEZERİ YENİ BİR ÇEHRE KAZANDIRACAK

Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Cezeri Uçan Araba, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştiriliyor. Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde de tasarlanıyor.

TEKNİK KABİLİYETLERİ

BAYKAR’ın geliştirdiği Baykar Cezeri, yapay zekâ bilgisayarı destekli uçuş sistemi kullanıyor. Kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri yer alıyor. Sabit hatveli pervaneler, lityum-iyon batarya paketi, üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi, elektrik tahrikli pervaneler; her bir motor kolunda 2 adet ters dönüşlü pervane, karbon fiber yapısal; hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

AIR CAR

AirCarCorp’un AirCar‘ı ise karbon fiber kaplaması, sekiz kompakt elektrik motoru, aerodinamik gövde tasarımı, iki araçlık bir otoparka sığabilecek kapasitesi, 15 dakikada yüzde 80 şarj edilebilmesiyle dikkat çekiyor. 120 kilometre hızla uçabilen AirCAr, 500 kilogramlık yük kaldırma kapasitesine sahip.

Varış noktanıza giderken oturup şehir manzarasını seyretmek ister misiniz? En sevdiğiniz şarkıyı açmaya ya da sıcaklığı dilediğiniz gibi ayarlamaya ne dersiniz? Firma, yapay zeka desteği sayesinde bunları gerçekleştirmeyi de vadediyor.

İLK ARAÇLARIN 2024 SONUNDA PİYASAYA SÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR

SkyDrive’ın Startup şirketiyle ortaklığı sonrası geliştirdiği ve testleri tamamlanan ilk uçan arabası SkyDrive SD-3 piyasaya sürülmek için gün sayıyor.

SkyDrive SD-3, ilk test uçuşunda yerden yaklaşık 2 metre yüksekliğe kadar yükselerek saatte 4 km hızla daireler çizerek uçtu. Uçuş yaklaşık üç dakika sürdü.

UÇAN TAKSİ OLARAK KULLANILMASI DÜŞÜNÜLDÜ

Şirket, medya için ilk gösterisini geçtiğimiz yıl 25 Ağustos’ta Aichi eyaletinde bulunan Toyota’nın bir test alanında gerçekleştirdi. İlk olarak aracın uçan taksi taşımacılığı hizmetinin bir parçası olarak, 2024’ün sonlarında pratik kullanıma girmesi hedefleniyor.

Tek kişilik araç, drone tasarımını andıran dört bir yana yerleştirilmiş sekiz pervaneye sahip. Yaklaşık 2 metre yüksekliğinde ve 4 metre uzunluğunda ve genişliğinde… Aracın son testlerinde azami hızı 40 ila 50 km/s. En uzun ve sürekli uçuş süresi beş ila 10 dakika arasında olarak ölçüldü.

NEC’İN NEC CORP’U PİYASAYA SÜRÜLMEYECEK, YÜK TAŞIMACILIĞINDA KULLANILACAK

Uçan arabalara yatırım yapan ve geliştiren bir diğer Japon firması NEC, ürettikleri NEC Corp. adlı uçan aracını kişisel taşımacılık ve insan taşımacılığı konusunda seri üretime geçirmeyeceğini açıkladı. NEC, uçan arabanın insan taşımacılığı yerine yük taşımacılığında kullanıma sokmayı hedefliyor. NEC, NEC Corp. piyasaya sürülmeden önce olası dışarıdan müdahale ve siber saldırıları sıfıra indirmek için uçuş kontrol sistemi, iletişim teknolojisi ve operasyonları engelleyebilecek unsurlara karşı önlemler geliştirmeye odaklandıklarını açıkladı.

ACİL DURUMLARDA DAĞLARA İNİŞ ÇIKIŞ YAPABİLECEK

Şu anda, büyük küresel şirketlerden yeni kurulan şirketlere kadar işletmeler, kentsel ve dağlık alanlarda yolcu aktarmanın yanı sıra acil durumlarda yaralı bireyleri ve yardım malzemelerini taşıma umuduyla uçan araçlar yaratma çabalarını artırıyor. Bu dikey kalkış ve iniş yapan uçaklar, gelecekte otomatik olarak pilotsuz yük ve yolcu taşımak üzere geliştiriliyor.

SUZUKI İLE ORTAKLIKTAN ÜRETİLECEK UÇAN ARABALARIN 2026’DA PİYASAYA SÜRÜLMESİ BEKLENİYOR

SkyDrive Inc.’in Suzuki Motor Corp ile geçtiğimiz günlerde yaptığı anlaşma kapsamında, 2024 baharına kadar yeni bir uçan araba geliştirilecek. 19 Haziran’da imzalanan anlaşmaya göre Suzuki, aracı geliştirip üretebilmek için personel sayısında da bir arttırıma gidecek. Şirketlerin ortaklığından geliştirilecek uçan araba elektrikle çalışacak ve Suzuki’nin Shizuoka eyaletindeki fabrikasında üretilecek.

YOLCU KAPASİTESİ 2’DEN 3’E ÇIKARILDI

Öte yandan 18 Haziran’da anlaşması imzalanan uçan arabanın ilk planlamasında bir değişiklik yapıldı ve 19 Haziran’da SkyDrive uçan aracında bir tasarım değişikliğine gidildiğini duyurarak yolcu kapasitesini ikiden üçe çıkardığını açıkladı.

2026’DA SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK

SkyDrive, 2025 Osaka Kansai Expo’daki resmi çıkışının ardından 2026’da uçağın seri üretimine başlamayı planlıyor.

TOYOTA DA UÇAN OTOMOBİLLERE YATIRIM YAPIYOR

Toyota Motor Corp. da SkyDrive’ın çalışmalarından etkilenerek gözünü batıya çevirdi ve ABD’li uçan araba araştırmaları yapan Joby firmasına 394 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Toyota hava hareketliliği hizmetleri sunarak gökyüzünde iz bırakmaya çalışıyor.

Şirket, motorizasyon ve yeni malzemeler gibi pek çok ortak alana sahip olduklarından, eVTOL uçağı geliştirmenin yeni nesil çevre dostu araçlarda kullanılan teknolojilerin geliştirilmesine sinerji getireceğine inandığını söyledi.

DUBAI DE 2026’DA UÇAN TAKSİ HİZMETİNİ BAŞLATIYOR

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Dubai’nin dünyada uçan taksi hizmeti veren ilk şehir olduğunu duyurdu. Dubai Uluslararası Havalimanı ile Palm Jumeirah arası 45 dakika olan yolculuk süresi, uçan taksiyle 10 dakikaya inecek. Pilot ve 4 yolcu taşıma kapasitesine sahip uçan taksinin sıfır emisyonlu olduğu kaydedildi.

Maksimum uçuş menzili 161 kilometre, maksimum hızı da saatte 320 kilometre olan uçan taksinin, Dubai Uluslararası Havaalanı yakınında, şehir merkezindeki Downtown’da, Dubai Marina’da ve Palm Jumeirah’da olmak üzere toplam 4 istasyonu olacağı aktarıldı. Açıklamada ayrıca Dubai Uluslararası Havaalanı ile Palm Jumeirah arası 45 dakika olan yolculuk süresinin uçan taksiyle 10 dakikaya ineceğine işaret edildi.

1 Comment
    Avatar
    Buket

    İlgi çekici bir haber olmuş gerçekten de, okumaktan keyif aldım. Tebrikler. 🙏

Leave a Reply