Hepimiz her yıl 1 Nisan geldiğinde arkadaşlarımıza, ailemize ya da iş arkadaşlarımıza küçük şakalar yaparız. Hatta bazzen şakalarımızın dozunu öyle bir arttırırız ki, gerek sanılır. Peki, hiç düşündünüz mü, neden tam olarak 1 Nisan’da şaka yapıyoruz? İşte bu eğlenceli geleneğin nasıl çıktığını ve bugüne kadar ki en ilginç 1 Nisan şakalarını sizler için derledik.
BİRKAÇ POPÜLER TEORİ VAR
1 Nisan’ın şaka günü olarak kutlanmasının kesin bir kökeni olmamakla birlikte, bu geleneğin nasıl başladığına dair birkaç popüler teori bulunuyor. En yaygın inanışlardan biri, bu geleneğin 16. yüzyılda Fransa’da başladığı yönünde. 1582 yılında Papa XIII. Gregorius’un talimatıyla Jülyen takviminden Gregoryen takvimine geçildi ve yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alındı. Ancak iletişimin yavaş olduğu o dönemde, bazı insanlar bu değişiklikten habersiz kaldı ve yeni yılı hala 1 Nisan’da kutlamaya devam etti. Bu kişiler, “Nisan Balığı” (Poisson d’Avril) olarak anılmaya başlandı ve insanlar onlara şakalar yaparak dalga geçtiler. Bu gelenek zamanla yayıldı ve 1 Nisan’da şaka yapma adeti doğdu.
Bazı tarihçiler ise 1 Nisan şakalarının antik Roma’daki “Hilaria” adlı eğlence festivallerine dayandığını düşünüyor. Bu festivalde insanlar kılık değiştirir, birbirlerine şakalar yapar ve gün boyunca eğlenirdi. Benzer şekilde, Hint kültüründe de mart sonu ve nisan başında Holi Festivali kutlanır ve insanlar birbirlerini kandırarak eğlenirdi.
İngiltere ve İskoçya’da da 18. yüzyılda “Hunt-the-Gowk” (Kekliği Yakala) adında bir gelenek vardı. İnsanlar başkalarını aptalca işler yapmaları için kandırır ve alay ederdi. Bu da 1 Nisan şakalarının günümüzde modernleşmiş bir versiyonu olarak görülüyor.
1 Nisan şakalarının tam olarak nasıl çıktığı bilinmese de tüm dünyada bugün, insanlar birbirlerine şaka yaparak geçirip eğleniyorlar. Tabii bazı şakalar da dünya gündemini bir hayli meşgul eden cinsten. İşte en ünlü 1 Nisan şakalarından bazıları…
EN ÜNLÜ 1 NİSAN ŞAKALARI
1 Nisan sadece bireysel şakalarla sınırlı kalmamış, medya ve büyük şirketler de zaman zaman bu geleneğe dahil oldu. 1957 yılında BBC, İsviçre’de makarna ağaçlarının yetiştiğini gösteren bir belgesel yayınladı. Birçok izleyici makarna yetiştirmeyi nasıl yapacaklarını sormak için kanalı aradı! Bugün bile bu şaka hala çok komik.
1996 yılında Taco Bell, ABD’nin tarihi Liberty Bell’i satın aldığını ve adını “Taco Liberty Bell” olarak değiştireceğini duyurdu. İnsanlar büyük tepki gösterdi, ancak olayın bir 1 Nisan şakası olduğu anlaşılınca kahkahalara neden oldu.
2010 yılında ise Google, hayvanlarla konuşmayı sağlayan bir uygulama geliştirdiğini duyurdu. Kullanıcılar uygulamayı indirmeye çalışınca şakanın farkına vardı!