10 Mart 2024

Vücut geliştirmeye başlamadan önce bunlara dikkat! İşte en çok yapılan 8 hata!

Vücut geliştirme ile ilgilenen veya yeni başlayan sporcuların bilmesi gereken en önemli faktör yanlış yapılan spor hareketleri. Antrenmanda yaşanan sakatlanmaların ve yaralanmaların en büyük sebebi hatalı spor hareketleri oluyor. İşte vücut geliştirmeye başlamadan yapmamanız gereken 8 hata.

Son yıllarda vücut geliştirme sporu gençler arasında bir trend haline geldi. Ancak bilinçsizce yapılan yanlışlar hem vücudun gelişimine, hem de ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Ağırlık kaldırmada vücuda uyguladığımız yanlış bir hareket ciddi yaralanmalara da davetiye çıkarıyor.

Fitness yapanların en çok karşılaştığı sorunlardan biri de kas ile liflerdeki yırtılma ve kopma. Üst bağlarda yaşanan yırtılmaların iyileşme süreci ise uzun ve zorlu oluyor.

Vücut geliştirme hareketleri yaparken, yaralanmaları en aza indirmek ve sağlık problemleri yaşamamak için yapılan 8 önemli hataya dikkat etmek gerekiyor.

VÜCUT GELİŞTİRMEDE YAPILAN 8 YANLIŞ

1) Fazla Ağırlık Kaldırmak

Vücut geliştirmede bilinen en yaygın yanlışların başında daha fazla ağırlık kaldırmanın daha hızlı kas oluşumu yapacağı inanışıdır. Aksine kapasitenizden çok daha fazla ağırlık kaldırmak hem hareketin yarım kalmasına, hem de ciddi sakatlanmalara yol açacaktır.

2) Spor Öncesi Isınmamak

Fitness yapanların en yaygın yaptığı hatalardan biri de spora ısınmadan başlamak. Çünkü geliştirmek üzere harekete geçen kaslar eğer ısınmazsa kasılmalara ve kasların deforme olmasına neden olur. Eklemlerin egzersize hazır hale getirmek, sakatlanma ve yaralanmaların da büyük oranda önüne geçmiş olur.

3) Sadece Makineleri Kullanmak

Fitness uzmanları vücut geliştirmek için başlangıç yapan kişilere, sadece makine ile spor yapmamaları gerektiğini belirtiyor. Makineler sizin dengenizi de sağlayabiliyor. Ancak bar ya da sehpaya uzanarak yapılan çalışmalarda dengede durmak zor olurken, bunu sağlamak bile fazladan efor gerektirmekte. Böylelikle daha verimli bir çalışma ortaya çıkmakta.

4) Aynı Ağırlık ile Antrenman Yapmak

Ağırlık kaldırma çalışmalarını düzenli yaptığınız takdirde kaslarda gelişme ve güçlenme olacaktır. Ancak bir süre sonra aynı ağırlıkla çalışmak kasların gelişimini durdurmakla kalmayıp, ağırlıklar yeterli gelmeyecektir. Düzenli periyotlarla ağırlıklarınızı arttırmaya gayret gösterin.

5) Ağırlık Kaldırırken Nefesi Tutmak

Ağırlık çalışırken nefesi tutmak genellikle spor yapmaya yeni başlayanların sıkça yaptığı bir şeydir. Ancak bu sağlıksız olan bir durum olurken, sporcular çalışmalarını daha kısa sürede bitirmeye odaklanıyor. Bu durum yanlış şekilde çalışmalara da neden oluyor.

6) Yağ Oranı Yüksekken, Kas Yapmaya Çalışmak

Vücut geliştirmeye başlamadan önce sıkça yapılan yanlışlardan biri de, fazla yağ oranına sahipken kas yapmaya çalışmak. Belirgin kaslara sahip olmak için önce vücudumuzdaki fazla yağ oranını düşürmeye çalışmak olmalıdır. Vücuttaki yağ oranının düşük olması, kas gelişimini daha hızlı yapmanıza olanak sağlar.

7) Dinlenme Süresindeki Düzensizlik

Spor yaparken dinlenme süresini ayarlayamamak verimliliği etkileyen en önemli faktörlerden biri. Bir uzmanla çalışmayan sporcular genellikle dinlenme süresini pek ayarlayamazlar. Bu durum performansı etkilerken, dinlenmeden yapılan antrenmanlardan da verim alamayabilirsiniz.

8) Spora Uygun Kıyafetler Giymemek

Hareketlerinizi kısıtlayan spor kıyafetleri giymeye özen göstermelisiniz. Esnek ve rahat olan, ne bedeninizi çok saran, ne de aşırı bol olmayan kıyafetleri tercih etmelisiniz. İçinde rahat olamayacağınız kıyafetler performansınızı olumsuz etkileyecektir. Dünyaca ünlü spor markaları dahi en yeni teknolojileriyle sporcuların daha konforlu ve rahat spor yapmasını sağlamaktadır.