Sürdürülebilir enerji ve uzay çalışmaları birçok ülkenin gündemini oluşturuyor. Ülkeler sadece Dünya üzerindeki geleceklerine değil, Dünya dışı gezegenlerdeki geleceklerini belirlemek için adeta bir yarışta. İyi olanın Dünya dışı gezegenlerde yaşam kolonileri oluşturma ve o gezegenlerin enerji kaynaklarından yararlanmaları güçlerine güç katacak. Uzay tabanlı güneş enerjisi çalışmaları da bu anlamda sürdürülebilir enerji açısından ülkelere çok büyük faydalar sağlayacak. ABD 2023 yılında bu çalışmalara öncülük etmiş olmasına rağmen Japonya, OHISAMA Projesiyle 2024’te startını verdiği çalışmanın meyvelerini 2025’te almayı planlıyor.
Japon Araştırma Enstitüsü Japan Space Systems danışmanı Koichi Ijichi, Japonya’nın alçak Dünya yörüngesinden Dünya’ya kablosuz olarak enerji aktaracak minyatür uzay tabanlı güneş enerjisi santralinin yörüngesel testine dair yol haritasını geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştı. Proje tamamlandığında Japonya 2025 yılında ilk defa uzay tabanlı enerjiye erişecek ve kullanacak. Ijichi, OHISAMA projesinin ayrıntılarından bahsederken Japon uydusunun yaklaşık 180 kilogramlık küçük bir uydu olacağını ve 400 kilometre yükseklikten Dünya’ya yaklaşık 1 kilowatt güç aktaracağını söyledi.
Şimdilik bu 1 kilowattlık enerji bulaşık makinesi veya daha küçük ev aletlerini bir saat kadar çalıştırabilecek bir güç miktarına eşit olsa da ilerleyen dönemlerde ticari kullanım için gereken ölçeğin önünü açmış olacak. Japon uzay aracı çok hızlı hareket ettiğinden, yeterli enerjinin iletilebilmesi için anten elemanlarının 5 km aralıklarla yaklaşık 40 km’lik bir bölgeye yayılması gerekiyor. Uydunun topladığı enerjiyi Dünya’ya ışınlaması sadece birkaç dakika sürecek olsa da bataryanın tekrar doldurulması birkaç günü alıyor. Bu da bakıldığında enerjinin sürekliliği açısından şu an istenileni vermese de ilerleyen dönemlerde üyük enerji çalışmaları için yol gösterici bir harita olma niteliği taşıyor.
Çalışmanın ilk ayağı kapsamında araştırmacılar bu Aralık ayında bir uyduyla aynı panellere sahip bir uçaktan yer istasyonuna iletim yapmayı planlıyor. Uçak aracılığıyla iletimin 5-7 km mesafeden gerçekleştirilmesi tasarlanıyor.