Türkiye’nin toplumsal, kültürel ve edebi yönde dönüşümünde kadın yazarların da etkisi olmuştur. Kadın yazarlar, edebiyatın gücünü kullanarak toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, modernleşme ve insan hakları gibi konularda inanılmaz farklılıklar yarattı ve ülkenin değişimine öncülük ettiler. işte Türkiye’yi yazdıklarıyla değiştirip dönüştüren kadın yazarlardan bazıları…
HALİDE EDİP ADIVAR (1884-1964):
Halide Edip Adıvar, Türk edebiyatının ilk feminist yazarlarındandır. Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde kadın hakları, modernleşme konusunda yazılar yazarak öncü olan önemli bir isimdir. Ateşten Gömlek ve Sinekli Bakkal gibi romanlarıyla milliyetçilik, bireysel özgürlük ve kadının toplumdaki yeri konularını ele alarak kadınların o dönemlerdeki sorunlarına parmak basmış ve onların geleceğinin şekillenmesine vesile olmuştur. Kurtuluş Savaşı’nda da aktif bir rol oynayarak sadece yazılarıyla değil, savaş meydanlarındaki mücadelesiyle de Türk kadınının gücünü göstermiştir.
FATMA ALİYE TOPUZ (1862- 1936):
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kadın romancısı olarak bilinen Fatma Aliye Topuz, kadınların eğitimi ve toplumdaki rollerinin önemini anlatan eserler yazmıştır. Mudarat ve Udi gibi eserlerinde kadınların toplumdaki ikincil konumlarına dikkat çekerek,, kadın hakları savunucusu olmuştur. 1914 yılında ilk kadın hakları savunucularından biri olarak, Kadınlar Dünyası dergisinin kurulmasını sağlamıştır.
SUAT DERVİŞ (1905-1972):
Suat Derviş, toplumsal eşitsizlikler ve kadınların maruz kaldığı sorunları gerçekçi bir dille anlatılan eserleriyle tanınır. Fosforlu Cevriye isimli romanı en çok bilinenlerdendir. Bu roman daha sonra sinemaya uyarlanmış ve çok da ses getirmiştir. Derviş, Fosforlu Cevriye’de kenar mahallelerde yaşayan kadınların yaşam mücadelelerini gözler önüne sermiş. Aynı zamanda gazeteci olan Derviş, işçi sınıfı ve kadın hakları konusunda önemli bir ışık oldu.
SEVGİ SOYSAL (1936-1976):
Sevgi Soysal, 1970’lerin siyasi çalkantıları sırasında yazdığı eserlerde toplumsal değişim, bireysel kimlik ve kadın kimliği gibi konulara odaklanmıştır. Yenişehir’de Bir Öğle Vakti ve Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu adlı eserleriyle kadınların toplum içindeki yeri ve dönemin siyasi baskılarını derinlemesine işlemiş. Mizahi ve eleştirisel dili de ona özgü bir anlatım tarzı oluşturmuş.
LATİFE TEKİN (1957-):
Latife Tekin, Anadolu insanının günlük yaşamını ve kadınların toplum içindeki yerine dair eleştirilerini büyülü bir gerçeklik ile harmanlayan eserler yazmıştır. Sevgili Arsız Ölüm gibi romanlarında toplumsal gerçekleri masalsı bir dille anlatarak kırsal kesimdeki kadınların sesini edebiyata aktarıp duyulmasını sağladı.
LEYLA ERBİL (1931-2013):
Leyla Erbil, geleneksel edebiyat kalıplarını kırarak, daha modern bir yaklaşımla kadın kimliği, cinsiyet eşitsizliği ve toplumsal baskı temalarını yazılarında işledi. Tuhaf Bir Kadın adlı romanında kadınların maruz kaldığı cinsiyetçi söylemleri ve toplumdaki iki yüzlülüğü çarpıcı bir dille eleştirdi. Erbil aynı zamanda Türkiye’nin PEN Yazarlar Derneği‘ne kabul edilen ilk kadın yazardır.