Yeni araştırmalar, uzun bir tarih öncesi dönem olan Taş Devri’nin, tam olarak ‘Ağaç Devri’ olarak tanımlanabileceğini gösteriyor. Almanya’nın Schöningen kentindeki bir kömür madeninden 1994 ile 2008 yılları arasında kazılan yaklaşık 300 ila 400 bin yıllık ahşap eserler üzerinde yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada aletlerin yalnızca bilenmiş çubuklar değil, beceri ve hassasiyet gerektiren teknolojik olarak gelişmiş aletler olduğu açıklandı.
YAZININ İCADINDAN ÖNCEKİ HER ŞEY TARİH ÖNCESİ
Teknik açıdan bakıldığında insanlık tarihi yazının icadıyla başladı. Bundan önceki her şey tarih öncesi olarak nitelendirildi. 19. yüzyılda Danimarkalı arkeolog Christian Jürgensen Thomsen, insanın tarih öncesinin Taş Devri’ne, ardından Bronz Çağı’na ve son olarak da Demir Çağı’na geçtiğini ortaya çıkardı.
Taş Devri, yaklaşık 3,4 milyon yıl önce, günümüz Etiyopya’sında hominidlerin ilk kez taş aletler almasıyla başladı. Milattan önce 6 bin ile 4 bin yıllarına kadar devam eden bu dönem, insanlık tarihinin %99’unu oluşturuyor. Arkeolojik kanıtlar Taş Devri sınıflandırmasının temelini oluşturuyor; bu döneme ait kazılan alanlarda, farklı karmaşıklık derecelerine sahip taş aletler ortaya çıkarılmış ve bu aletler, kullanıcıların yaşamları ve yetenekleri hakkında fikirler vermişti. En ilkel taş aletler bile, insanların ve insan atalarının, başka herhangi bir canlıda nadiren görülen bir düzeyde zihinsel gelişmişlik ve fiziksel beceri sergilemesini gerektiriyordu. Ancak bu yetenekler sadece taşla sınırlı değildi. Dünyanın dört bir yanındaki Taş Devri alanları, kemiklerden boynuzlara, kile ve bazı metal işçiliğine kadar çok sayıda başka malzemenin kullanıldığına dair kanıtlar da gösteriyordu. Bununla birlikte, ahşap bol bir kaynak olmasına rağmen, ahşap işçiliğine dair kanıtlar çok daha sınırlıydı.
SON TEKNOLOJİ ALTINDA İNCELENDİ
Yapılan yeni çalışma, Schöningen’in ahşap eserlerinin teknolojik karmaşıklığına ışık tuttu. 3 boyutlu mikroskopi ve mikro-CT tarayıcıları ile bulunan ahşaplarda aşınma belirtileri veya kesik izleri üzerinde çalışıldı. Tarih öncesi ahşap işçiliğine dair kanıtların azlığı karşısında, Schöningen’den elde edilen bulgular, ahşabın bir hammadde olarak olağanüstü öneminin yanı sıra modern öncesi insanların ahşapla çalışma konusundaki gelişmiş yeteneklerini göstererek geçmişimize daha kapsamlı bir bakış açısı sunuyor.