2 Temmuz 2024

Sıcak tehlike kapıda!

Hava sıcaklıkları artık giderek artmaya başladı. Artan hava sıcakları birçok sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

Havaların aniden ısınması ve sıcaklık değerinin artmasıyla birlikte sıcak çarpmaları da gündemden düşmüyor. Sıcak çarpması aşırı sıcaklardan dolayı vücudun sıcaklık dengesini sağlayamamasından dolayı meydana gelir. Sıcak çarpmasında vücut ısısı 40 derece ve üzerine çıkar. Organ hasarlarına, bilinç kaybına, nöbetlere ve ölümlere neden olur.

Yüksek sıcaklıklar ve akabinde gelişen neme uzun süre maruz kalmak, nefes almayı zorlaştırarak astım ve KOAH gibi hastalıkları da tetikleyebilir. Kalp yetmezliği, Kroner arter hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar, dehidrasyon ve eloktrolit dengesizliklerinden dolayı kalbe eklenen yük nedeniyle kötüleşebilir.

Sıcak hava dalgaları, kronik böbrek hastalığını, diyabeti, multiplskleroz ve Parkinson gibi hastalıkları tetikleyebilir ve şiddetlenmesine neden olabilir.

SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELER?

Sıcak Çarpmasının belirtileri arasında öncelikle çok yüksek vücut ısısı bulunur. 40 derece veya daha üstü bir değerde ölçülen vücut ısısı sıcak çarpmasının ana işaretidir. öte yandan sıcak çarpması kişilerde ajitasyon, akıl karışıklığı, deliryum, koma, konuşma bozukluğu, titreme nöbetleri ve sinirlilik durumları geçirebilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma ihtiyacı ve zonklama tipi baş ağrısı da sıcak çarpmalarının belirtileri arasında yer alır.

SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Sıcak çarpmasından korunmak için sıcak havalarda kişiler üzerlerine rahat ve bol oturan, hafif kıyafetleri tercih etmeli. Güneş yanıklarına karşı yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalı açık havada geniş kenarlı bir şapka ve güneş gözlüğü giymek v normal şartlarda güneşe karşı koruyabilir. Bol sıvı tüketmek, vücutta bol su bulunmasına, bu sayede vücudun kolayca terlemesine ve normal vücut ısısını korumasına yardımcı olur. Öte yandan park edilmiş araçlarda kimse bırakılmamalı. Günün en sıcak saatlerinde kişiler daha sakin faaliyetleri tercih etmelidir. Yüksek risk grubunda olan, ilaç kullanan, sıcak havalarda yorucu bir spor etkinliğine katılan kişiler ayrıca dikkatli olmalı.

ETİKETLER: