Son zamanlarda karşımıza sıkça trafikte yaşanan olumsuz durumlar çıkıyor. Kimilerimiz bu durumdan oldukça tedirgin, kimilerimiz de benzer şeyler yapmış ya da karşılaşmış durumda. Kişide öfke kontrolü ne kadar az olursa ne yazık ki gerginlik o kadar artıyor.
Mesela sıkça trafiğe çıkan biri olarak söylemeliyim ki hatalı bir sürücüyü uyaracak olduğumda dahi iki kez düşünüyorum. Bir taksiye binerken canlı konum paylaşmak zorunda hissediyorum, özellikle gece yolculuk yapmam gerektiği zamanlar. Hep istediğim ve olmasını şiddetle savunduğum şeylerden biri de ehliyet alacak herkesin bir çok teste tağbi tutulmasıdır. Günümüzde bununla ilgili çalışmalar var olsa da keşke ehliyet sahibi herkes şöyle sil baştan bir teste girse de rahatlasak.
Şimdi sizinle kimlerin, hangi durum ve şartlarda ehliyet alamayacağını paylaşacağım.
Yaş ve eğitim durumu: Minimum yaş ve eğitim durumu sağlanmalıdır.
Sağlık durumu: Sürücülüğe engel teşkil eden ciddi sağlık sorunları olmamalıdır. İleri düzeyde kalp ve damar hastalıkları, ileri düzeyde görme bozukluğu, epilepsi ve ciddi nörolojik hastalıklar olabilir. Ayrıca trafik güvenliğini olumsuz etkileyebilecek bazı psikiyatrik rahatsızlıkları olan kişiler bu haklarından yoksun bırakılabilirler. Bipolar bozukluk, şizofreni gibi psikozlar, kontrolsüz anksiyete ve panik atak, ciddi depresyon durumları gibi rahatsızlıklar, sürücünün trafikte gerekli refleksleri gösterememesine sebep olabileceği için, sürücü belgesi verilmesi riskli bulunabilir. Doktor raporuyla trafiğe çıkmalarına olanak sağlanır.
Alkollü ve uyuşturucu içeren maddeler: madde bağımlılığı nedeniyle ehliyet verilmeyebilir ve verilen ehliyet süresiz iptal edilebilir.
Adli sicil durumu: Trafik güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde ağır suçlardan hüküm giymiş olanlar.
Trafik kurallarının ihlali: Belirli bir süre içerisinde ciddi sayıda trafik kurallarını ihlal edenler.