31 Mayıs 2024

Netflix algoritmaları size nasıl film izlettirir?

Dizi veya film izlemek için bilgisayarınızın karşısına geçtiniz. Ne tesadüf ki karşınıza çıkan dizi ya da film, tam da sevdiğiniz türde yeni bir içerik. Peki, gerçekten tesadüf mü? Yoksa işin arkasında Netflix’in 2006’dan bu yana sürdürdüğü algoritma çalışmalarının bir payı mı var? Cevap veriyoruz: Evet, var!

Bir film izlemek için bilgisayarınızın ya da akıllı televizyonunuzun karşısına geçtiniz. Fakat ne izleyeceğinizi bilmiyorsunuz. Rastgele bir programı seçip izlemeye başlıyorsunuz. Peki, gerçekten rastgele seçtiğinize emin misiniz? Yoksa algoritma, sizi doğru analiz ederek sizin için tam isabet olacak bir öneri mi yaptı? Gelin, Netflix algoritmalarının size nasıl film izlettirdiğini inceleyelim!

ALGORİTMANIN GEÇMİŞİ 2006’YA DAYANIYOR

Netflix, 2006 yılında bir duyuru yaptı. Daha isabetli film önerileri yapabilecek bir algoritma tasarlayacak ekibe 1 milyon dolar ödül vereceğini duyuran Netflix’in açtığı yarışmaya tahmin edebileceğiniz üzere çok ciddi katılım oldu. Yarışma sonunda BellKor’s Pragmatic Chaos isimli algoritma, ödülün sahibi oldu.

Bu algoritma, 1999 – 2005 yılları arasında anonim Netflix kullanıcılarının datasını içeren tarih damgalı filmlerin değerlendirmesini veri seti olarak kullandı. Toplamda 17.770 farklı film ve 480.189 tekil kullanıcının değerlendirmelerini içeren bu algoritma; Netlifx’in kullanıcı verisine gösterdiği önemi de ortaya koyuyordu.

NETFLİX ALGORİTMASI NASIL ÇALIŞIYOR?

Netflix’in, seyircilerin reaksiyonlarını takip ederek içerik önerileri sunmak için kullandığı algoritmasını birkaç ayrı başlıkla değerlendirebiliriz:

1. Her Teması Analiz Ediyor
Netflix, kullanıcıların platforma geçirdiği her saniyesinin, tıklama ve klavye dokunuşunun analizini yapıyor.

2. İzleme Alışkanlıklarını Çıkarıyor
Kullanıcıların hangi içerikleri tercih ettikleri ve hangi türde film ya da dizi izledikleri gibi verileri topluyor.

3. Büyük Veri Analizini Gerçekleştiriyor
Bütün bu verileri büyük veri analizi ile işleyerek kullanıcıların ilgi alanları hakkında ipuçları elde ediyor.

4. Kullanıcıları Segmentlere Ayırıyor
Netflix, kullanıcılarını belirli profillere ve segmentlere ayırıyor. Kullanıcının ilgi alanı, yaşı, cinsiyeti ve diğer demografik bilgileri bu segmentasyonun belli başlı parçaları olarak ele alınıyor. Ancak Netflix’in asıl ilgilendiği şey, kullanıcıların izleme geçmişi. Yani hangi zaman diliminde hangi türde içerikleri seyretmeyi tercih ediyorsanız platform size o zaman diliminde o tür içerikleri daha çok gösteriyor.

5. İçerikleri Etiketleyerek Kategorize Ediyor
Platform, kendi içeriklerini en doğru kategoriler ve etiketlere göre sınıflandırarak içeriğin türünü, konusunu ve diğer özelliklerini sistem üzerinde tanımlıyor. Algoritma, ilerleyen dönemde kullanıcının izleme geçmişine göre yeni bir içerik önereceği zaman bu kategorileri ve etiketleri baz alarak isabet kaydediyor.

6. Kişiselleştirilmiş İçerikler Öneriyor
Elde ettiği bu analiz sonucunda kullanıcılara kişiselleştirilmiş içerik önerileri sunuyor. Kullanıcıların potansiyel beğenilerini tahmin etmek için bu verilerden yararlanarak onların izlediği dizi ve filmlere benzeyen diğer yapımları öneriyor.

7. Yeni İçeriklerde A/B Testi Yapıyor
Yeni özellikleri ve içerikleri en doğru şekilde değerlendirebilmek için Netflix sık sık A/B testine başvuruyor. Böylece farklı segmentlerdeki kullanıcıların içeriklere verdikleri tepkileri ve izleme reaksiyonlarını analiz ederek algoritmasını her zaman güncel tutmayı başarıyor.

ALGORİTMANIN TASARLADIĞI DİZİ

Netflix; sadece izleyicilere dizi ya da film önermek için değil, içerik üretmek için de algoritmayı kullanıyor!

Platformun ilk orijinal içeriği olan House of Cards, elde ettiği büyük izlenme başarısını aslında platformun kullanıcılarına borçluydu. Hayır, Netflix kullanıcıları sadece diziyi izledikleri için değil; ona şekil verdikleri için de bu başarıda pay sahibiydi.

Çünkü House of Cards’ın arkasında veri bilimcilerden oluşan devasa bir ekip vardı. Bu ekip, izleyicilerin platformdaki verilerini analiz ederek oyuncu kadrosunu belirledi, senaryonun akışını ve dinamiklerini şekillendirdi.

Böylece Netflix, 2006’dan bu yana algoritma üzerinde yürüttüğü sabırlı çalışmasının sonucunda başarılı bir dizinin tasarlanmasını sağladı.

Peki ,siz en son hangi diziyi izlediniz?

Ya da daha doğru bir ifadeyle soralım: Algoritma size en son ne izletti?

 

 

 

TAGS: