14 Mayıs 2024

Ne havada, ne karada: Roketsan’ın süpersonik füzesi affetmiyor!

Dünya savunma sanayisinde Türkiye’nin geliştirdiği sistemler çok konuşulmaya devam ediyor. ROKETSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi İHA-230 rakiplerine fark atıyor.

Roketsan‘ın havadan karaya atış yapmak üzere geliştirdiği Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan KKS/ANS güdümlü füzesi İHA-230 testlerini başarıyla geçmeye devam ediyor. Füzenin menzili bırakıldığı hız ve irtifaya göre değişirken, parçacık etkili harp başlığı ve farklı hedefler için delici veya termobarik başlık çeşitleriyle de dikkatleri üzerine topluyor.

İHA-230, havadan karaya atılan bir süpersonik balistik füze olarak titiz bir çalışma sonrası geliştirildi. Füzenin ilk test atışlarının Aralık 2022’de AKINCI TİHA’dan başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından bir anda tüm savunma sanayisi ile ilgilenen ülkelerin de dikkatini çekti.

Türkiye’nin SİHA alanında yakaladığı başarı günden güne artıyor. Bu alanda geliştirilen ürünlerin etkin operasyon menzili artarken daha uzun menzillerden hedef angajmanı sağlayan hava savunma sistemleri de geliştirilmeye devam ediyor. Mevcut SİHA’ların operasyon bölgesine güvenli mesafeden atış gerçekleştirebilmesi, atılan füzenin hedefe çok kısa sürede ulaşması olası bir operasyon halinde büyük önem taşıyor. Uzak menzilden ve ses hızının üzerinde hedefine ulaşan İHA-230’a karşı hava savunma sistemlerinin karşı tedbir alamaması ise füzeyi rakiplerinden bir adım öne çıkarıyor.

Çok namlulu roketatar sistemleri ile bu sistemlerde kullanılan roket ve füzeler konusunda önemli bir yetkinliği bulunan Roketsan’ın, TRG-230 Karadan Karaya Balistik Füzesi üzerinden geliştirdiği İHA-230’u 150 kilometre ve üzeri menzile sahip olmakla birlikte peş peşe yapılan testler gösteriyor ki, hedeflerine tam isabet yapıyor. Füzenin etkili menzili, bırakıldığı hız ve irtifaya bağlı olarak değişmekle birlikte parçacık etkili harp başlığı ve farklı hedef tiplerine karşı zırh delici veyahut termobarik harp başlığı varyantları da bulunuyor.

Dünya harp doktrinleri açısından önemli bir füze olan İHA-230; İHA’dan bırakıldıktan sonra, havada belli bir süre serbest düşüş gerçekleştirip katı yakıtlı motorunu otonom olarak ateşleyebiliyor. İHA-230, sahip olduğu karıştırıcı sistemlere karşı dayanıklı yapıdaki GNSS destekli ataletsel güdüm yeteneği ile hedefe hassas şekilde yönleniyor. Sistem, at-unut özelliği ile çalışırken düşman mevzilerinin derinlerine girilmesine gerek kalmadan kritik görevlerde kullanılmasıyla da öne çıkıyor. Öte yandan füzenin klasik hava savunma tedbirleri ile imhasının oldukça zor olması, füzeyi bir üst seviyeye taşıyor.