19 Şubat 2024

Maymun çiçeği virüsünün DNA’sı ortaya çıkarıldı!

İlk 1950'lerde ortaya çıkan ve günümüzde giderek yaygınlaşan maymun çiçeği virüsünün DNA'sı ortaya çıkartıldı. Uzmanlar yeni bulguların hastalığın tedavisinde çığır açacağını duyuruyor.

Maymun Çiçeği virüsünün adını biz daha çok Covid-19 pandemisinden sonra duyduk ama kendisi ilk olarak 1950’li yıllarda Orta Afrika’da görülmeye başladı. Çinli bilim insanları ürküten virüsün DNA Replikasyon mekanizmasını ilk kez ortaya çıkarmayı başardı. Bu keşif, henüz tedavisi bulunmayan hastalık için antiviral ilaçlar geliştirilmesine ve tedavinin bulunmasına öncülük edecek. Çin Tıp Bilimleri Akademisi ve Çin Bilimler Akademisi’nden bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçları dünyaca ünlü Science dergisinde yayınlandı.

Virüsün her ne kadar adından dolayı toplumlarda maymunlarla alakalı olduğu düşünülse de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üzerine basa basa hastalığın ana konakçılarının maymunlar olmadığını söylüyor. Virüsün Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki çeşidi bulunmakla birlikte, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor. Maymun çiçeği virüsü ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar aracılığıyla ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor. Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Virüsün ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, kaşıntılı kabartı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor. Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra ortadan kalkıyor. Yaraları iz bırakabiliyor.

Sağlık Bakanlığı’na göre döküntüler vakaların yüzde 95’inde suratta, yüzde 75’inde de el ve ayaklarda ortaya çıkıyor. Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor. Ancak kuluçka süresi uzun olduğu için virüsü taşıyanlar bu süreçte farkında olmadan bulaştırabiliyor. Sağlık Bakanlığı’na göre kuluçka süresi genelde temastan sonra 6-14 gün arasında değişiyor.