1 Eylül 2024

Kaydır gitsin derken hayatımız kayıyor!

Sosyal medyada gezinip bir gönderiden diğerine kayıp giderken hayatımız ne oluyor hiç düşündünüz mü?

Sosyal medya platformlarında gördüğümüz gönderiler her zaman bizlere cazip gelmeyebiliyor. Bir gönderi hoşumuza gitmediyse ya da dikkatimizi çekmeyip sıkıcı geldiyse, hooop diğer gönderiye kaydırıyoruz ve bu döngü sürekli devam ediyor. Sosyal medya dilinde bu duruma dijital kaydırma deniyor.

Dijital kaydırma, sosyal medya kullanıcılarının içerik tüketmeleri için parmaklarını ekran üzerinde yukarı aşağı kaydırma hareketi yapmalarına deniyor.  Bu hareket platformların sonsuz kaydırma özelliği sayesinde durmaksızın devam ediyor. İnsanlar bir gönderiden diğerine geçerken adeta bilgi denizinde kayboluyor. Bu durumun en kötü yanlarından biri beynimizin sürekli bilgiye maruz kalmasından kaynaklı dikkat eksikliği problemi.

Dijital kaydırmanın psikolojik etkileri de mevcut. Sürekli değişen ve yenilenen içerikler beynimizi hızlı bir biçimde işlem yapmaya zorluyor. Bu durumda uzun süreli okumayı zorlaştırıyor. Mesela şu an bu yazıyı okurken bile sıkılıyorsanız, bunun en büyük nedenlerinden biri dijital kaydırma. Ayrıca sosyal medyada geçirilen uzun süreler, kullanıcılar üzerinde bir şeyleri kaçırma korkusu da yaratabiliyor. Bu durum kişinin sürekli güncel kalma isteğini tetiklediğinden sosyal medyada harcanan zaman süresi de uzayabiliyor. Fiziksel olarak da sağlık üzerinde etkileri olan dijital kaydırma basta boyun, sırt ağrıları, gözlerde yorgunluk ve uyku problemlerini de tetikliyor.

ETİKETLER: