2 Temmuz 2024

Kanserli hücrelere nanomateryalli kalkan!

Çağın adeta vebası olarak görülen ağır ve uzun süreli tedavilerle iyileştirilmeye çalışılan kanser için Çinli bilim insanları çok özel bir nanomateryal geliştirdi. Geliştirilen nanomateryaller dış ışık kaynaklarıyla tümörlü hücreleri hızlı bir şekilde hedef alarak ilerlemesini ve büyümesini engelliyor.

Çinli araştırmacılar, Advanced Materials dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, tümörün yüzde 80’inden büyük bir kısmını engelleyebilen bir nanomateryal geliştirdi. Bu atılım, kanser terapisinde ve tedavisinde umut verici ilerlemelerin habercisi olarak görülüyor.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, aktif oksijen türlerinin kanser oluşumunu etkili bir şekilde ortadan kaldırabildiğini gösteriyor. Yeni nanomateryal, kanserle mücadelede aktif oksijen türlerinin üretim kapasitesini artırarak canlı organizmalar içinde özelleştirilmiş bir şekilde kanserli hücreye saldırarak büyümesini veya ilerlemesini engelliyor.

Bilim insanları tarafından geliştirilen nanomateryal, kuyruk damarının ısıtılıp oradan enjekte edilmesiyle uygulanıyor. Dış ışık kaynaklarını kullanarak tümör lezyonlarını hızlı bir şekilde hedef alınması sağlanıyor. Optimum boyutlardaki nanomateryallerin tasarlanması ve dayanıklılığı ve bunların tümörlerin mikro ortamda kalma sürelerinin uzatılması, optik malzeme araştırmaları alanında önemli zorluklar doğurabiliyor. Çinli araştırmacıların gelişmişliği, nanomateryallerin çözülebilir bir şekilde bir araya getirilmesini sağlayarak, hedefleme hassasiyeti ve tutma etkinliğini de düzenli olarak sunuyor. Nanomateryaller uygulandığında canlı organizmalar içinde bile olağanüstü derecede kırılgan yetenek sergiliyor ve tümör listeleri içinde etkili bir şekilde yırtılmasını sağlıyor. Normal dokuları korurken akıllı bir şekilde tümör ve kanser türünü hedef alıyor ve potansiyel olarak önemli terapötik faydalar sağlıyor.