2 Mayıs 2024

İnternetin karanlık yüzü: Darknet!

Kullanım amacınıza göre faydasını saymakla bitiremeyeceğimiz internetin, kirli, buram buram suç kokan yüzü de var. Darknet işte bu yüzden kullanıcılar için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Surface web olarak nitelenen ve hepimizin günlük hayatımızda kullandığı, inanılmaz bir bilgi ağına sahip olduğumuzu düşündürten açık internet, genele bakıldığında çok küçük bir kısım aslında. Günlük olarak telefonlarımızdan, bilgisayarlarımızdan ulaşabildiğimiz bilgiler ve web siteleri tahmini olarak yüzde 5’lik bir dilim oluşturuyor.

İndekslenemeyen özel bilgilere ulaşabildiğimiz internet yüzeysel internetin tersi olan Deep Web olarak biliniyor. Mailinize veya şifreli giriş yaptığınız yerlerdeki özel bilgileriniz, telefon numaralarınız ve geri kalan tüm noktalara Deep Web sayesinde erişilebilirlik sağlanabiliyor. Kütüphane arşivleri, kamu ve özel şirket bilgileri gibi herkes tarafından görülmesi istenmeyen veya endekslenmeleri zor olan içerikler arama motorlarından ulaşılamadıkları için Deep Web’te bulunuyor.

KULLANICILAR İÇİN TEHDİT

Kötü amaçlı kullanımları dolayısıyla Deep Web, kullanıcılar için tehdit de oluşturuyor. Bilgi erişimi haricinde kullanıcı anonimliği, yasal olarak izlenemeyen servisler bulunması sebebiyle federal güvenlik ve koruma kurumları da bazı zamanlar Deep Web’i tercih ediyor. Takip edilemediği için net bir yüzde verilemese bile internetin %90’dan fazla bir kısmının Deep Web olduğu düşünülüyor.

1990’lı yıllarda ABD hükümeti tarafından kurulan The Onion Router (TOR) sayesinde kullanıcılar Deep Web’e erişebiliyor. TOR tabii ki bu sitelere ulaşmayı sağlayan tek ağ değil ama en yaygın kullanıma sahip ağların başında geliyor. 2002’de toplumun erişimine açılan TOR hala hükümet tarafından fon desteği görüyor. Sanılanın aksine Deep Web’e giriş illegal değil, fakat gizli bir ağ sistemine sahip olması sebebiyle içeride karışılabileceğiniz illegal durumlara karşı Deep Web’den uzak durmanız veya çok dikkatli olmanız gerekiyor.

İÇİNDE YOK, YOK!

Deep Web’de erişebileceğiniz iki sistem bulunuyor. Bunlar, Darknet ve Brightnet. Darknet insanlık dışı ve ağır suçların içeriklerini barındırdığı gibi, Brightnet ise Wikileaks tarzı tüm gizli örgütleri ve siteleri içerisinde bulunduruyor. Uyuşturucu, vahşet, silah satışı, çocuk pornoları, veri tüccarları, federal bilgiler, paralı askerler ve daha nice illegal konular doğrultusunda Darknet internetin en karanlık yüzü olarak biliniyor. Kripto paralarla alınan ödemeler dolayısıyla kripto paraların popülerleşmesinde de Darknet’in büyük katkısı var. Darknet her ne kadar sizin anonim kalmanızı sağlasa da ananomliğiniz konusunda bir kesinlik yok. Bunu en iyi gözler önüne seren isimlerden biri Ross William Ulbricht.

Darknet pazarı web sitesi Silk Road‘u 2011-2013 yılları arasında işleten Ulbricht, uyuşturucu madde ticaretine ev sahipliği yaparak yaklaşık 150 milyon dolar kâr etti. Anonim kalmak için TOR’u ve para birimi olarak da bitcoini kullandı. Ulbricht, kara para aklama, bilgisayar korsanlığı ve internet yoluyla uyuşturucu ticareti suçlarından hüküm giyerek iki kere ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Bu kadar yasadışı olayların döndüğü bir ağ olmasına rağmen halen New York Times ve CNN gibi kuruluşların Darknet’de siteleri bulunuyor.