3 Haziran 2024

İçkileri de kendileri gibi…

Her ülkenin kendine özgü kültürü, gelenekleri olduğu kadar içkileri de var. İşte ülkelere göre içkileri...

Her ülkenin farklı teknikler ve eldeki imkanlara göre geliştirdikleri kendilerine has içkileri mevcut. Ülkelerde üretilen tarım ürünleri ama esinlenme ama kazara keşfedilen tekniklerle farklı tür ve boyutlarda içki şişelerini süslüyor. Peki, hangi ülkenin hangi içkisi var biliyor muyuz? İçkiseverler bir çoğunu biliyordur ama bilmeyenler için ülkeler ve içkileri olarak keyifli bir haber hazırladım. Ufak bir uyarı, bu yazı sizde içme isteği uyandırabilir…

ALMANYA – BİRA

Almanya denilince her ne kadar disiplin ve çikolata akıllara gelse de bir diğer akla gelen şey ise bira. Ülkede bira o kadar ünlü ki, Münih şehrinde Oktoberfest’de bira festivali düzenleniyor. Yerel biraları oldukça popüler ve lezzetli.  Almanlar bira sporunu çok da başarılı yapıyorlar…

 

FRANSA – ŞARAP

Gerek şömine başında, gerek romantik yemekler denilince olmazsa olmaz şarabın merkezi Fransa. Ülkede çok eskilere dayanan köklü bir şarap geleneği var. Bölgelere göre farklılık gösteren şarapların en ünlülerinden bazıları ise ülkenin güneydoğu bölgesinde yer alan ünlü Bordeaux ve çevresinde yetişen Cabernet Sauvignon, Merlot gibi üzümlerden elde ediliyor.  Ayrıca şarapla ilgili gerçekten ilginç bir bilgi vereyim, hangi renk üzüm yemeyi daha çok seviyorsanız, o renk şaraplar damak zevkinize hitap ediyor. Mesela ben sarı üzümü kırmızı üzümden daha çok seviyorum. Şarapta da kırmızıdan ziyade beyaz ve rose damak zevkime daha çok hitap ediyor. Öte yandan önümüzdeki Eylül ayında her sene düzenlenen şarap maratonu ülkenin en ünlü festivallerinden biri.  Châteaux du Médoc Maratonu için tıklayınız!

İSPANYA – SANGRİA

Amerikan filmlerinde parti sahnelerinde çok görürüz kendilerini. Son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler hale sangrianın merkezi İspanya. İspanya’ya gittiğinizde kafe ve restoranlarda hatta evlerde muhteşem sangria seçeneklerini tadabilirsiniz. Şarabın konyak ve meyve parçalarıyla hazırlanmış en lezzetli ve fresh hali yaz aylarının da vazgeçilmezi olacak gibi.

 

KORE – SOJU

Kore’nin dizilerinde gördüğünüz küçük yeşil şişelerde muhafaza edilen ve votka bardakları şeklinde minik bardaklarla içilen ve içenin illa ki bi ‘kkkkkkkk!’ yaptığı ama bir o kadar da tatlı yerli içkisi soju, son yıllarda pik yapan Kore dalgası nedeniyle bir hayli popüler hale geldi. Tadı votka ile karşılaştırılabilir olsa da üretim sürecinde eklenen şekerlerden dolayı votkaya nazaran hafif tatlı. Hatta meyveli ve sebzeli çeşitleri de meşhur. Türkiye pazarına ise daha çok yeni girmeye başladı.

JAPONYA- SAKE


Sake için Japonların rakısı tanımını kullansak yanılmış olmayız. Pirinçten yapılan bu ünlü içecek ülkenin en ünlü içkilerinden biri. Yemeklerin yanında veya yemekten sonra arkadaşlarınızla ya da tek başınıza sake içerek, günü sonlandırmak gibisi yok. Minik kulpsuz kupalarda servis edilen bu içecek bir çok yemekle de yakışıyor. Hatta yemeklere bile pişme aşamasında şarap ve bira gibi ilave edilebiliyor.

 

İNGİLTERE – CİN

Adı her ne kadar bizim mistik üç harflilerimizi andırsa da zannetmeyin etkisiz eleman. Tadında ya da kokteyllere karıştırılarak içildiğinde muazzam keyif verirken sek içildiğinde sizi adı gibi münhasır cin çarpmışa çeviren Cinin ana vatanı İngiltere. Cin temelde tahıllar, ardıç meyvesi, anason, kişniş, melekotu ve kökü, meyankökü, tarçın, rezene, turunç kabukları vb. bitkilerin birlikte damıtılması sonucu oluşan renksiz, pürüzsüz, yoğun aromalı  ve yüksek alkollü bir içki. Onu istediğiniz içecekler ve meyve sularıyla karıştırıp müthiş lezzetli kokteyller yapabilirsiniz. Benim favorim ise çilekli cin…

 

JAMAİKA- ROM

O mistik Jamaika adalarından böyle lezzetli bir içkinin çıkabileceğini kim hayal edebilirdi ki… Rom, yüzde 80′in üzerinde alkol içeriyor fakat bu alkol derecesiyle şişelenip satılmıyor. Büyük boy fıçı ve tanklarda gideceği yerlere gönderilip satılacağı  mekanlarda alkol seviyesi yüzde 40′a düşürülüyor. Rom şeker kamışı melası ile saf alkol karışımından yapılıyor. Şeker kamışı melası mayalandırılıp damıtılıp içine bir miktar saf alkol eklenerek meşe fıçılarda dinlendiriliyor. Rom sek içildiği gibi kokteyllerde de kullanılarak damak zevkinizi şenlendirmeye yetiyor da artıyor bile. Bir uyarı! Sek içerken hızlı gitmeyin, sonra kendinizi kaybedebilirsiniz 🙂

 

MEKSİKA – TEKİLA

Yanında tuz ve ince bir dilim limonla (Şu an bu kısmı yazarken nedense canım çok istedi. Bunun için kutsal cumartesiyi sabırsızlıkla bekliyorum…) birlikte içilen tekilanın anavatanı Meksika olsa da bu içki de günümüzde hem ülkemizde hem de dünyanın farklı noktalarında severek tüketiliyor. Shot şeklinde minik bardaklarda tüketilen bu sert ama etkili içkinin müdavimlerinden biri olduğumu söylememe gerek yok diye düşünüyorum.

 

RUSYA- VOTKA

Rusya’nın dünyaya en güzel armağanlarından biri votka bence. Her ne kadar içenin aklına başka şeyler gelse de benim votka denilince aklıma bir Dostoyevski, Puşkin, Tolstoy, Gorki düşüyor. Bu da ayrı bir kafa… Neyse Rusya’da votka neredeyse su kadar fazla tüketilen bir içki. İster meyve suyu ile karıştırın isterseniz sek olarak için. Nasıl tüketeceğiniz size kalmış. Ama Ruslar gibi tüketmeye kalkarsanız onlar gibi bu içkiye dayanıklılık gösteremeyip bir anda kafayı bulabilirsiniz benden söylemesi… 🙂

 

KÜBA – MOJİTO

Bacardi, lime ve nanenin dayanılmaz karışımı ile hazırlanan mojito ise Küba’dan çıkarak dünyaya yayılan enfes bir lezzet. Akşam üstü yorgun argın hissettiğinizde içeceğiniz bir kadeh mojito sizi bir anda şipşak hale getirebilir. Bugün parti ve kutlamaların vazgeçilmez içkisi mojitoyu bu kadar sevmemizin nedeni hem hafif, hem lezzetli hem de Küba insanının o iç ısıtan neşesini bize vermesi olabilir. Benim, yaz akşam üstlerimin favori içkisi diyebilirim kendisi için.

 

YUNANİSTAN – UZO

Taklitler her zaman asıllarını yaşatır diyorum ben Uzo aklıma geldiğinde. Komşu ülke Yunanistan’ın ünlü içkisi uzo bizdeki rakı ile tüketimi de içimi de lezzeti de neredeyse aynı. Aradaki tek minik farklar ise uzoda anason biraz daha az kullanılıyor ve rezene aroması da ilave ediliyor. Bana rakı mı uzo mu derseniz, tabii ki de Rakı candır gerisi heyecandır derim size… Bu yazıyı rakı içerken yazsaydım eğer kesin, ‘O uzo buraya gelecek!’ demeyi de ihmal etmezdim. Neyse ki, şu an sadece kahvemi yudumluyorum.

TÜRKİYE – RAKI


Veee en nihayetinde sıra geldi iki gözümün çiçeğine. Ülkemizde Ege bölgesinde çok lezzetli şaraplar yapılsa da milli içkimiz olarak kabul edilen rakı Türkiye’de sadece bizim insanımız tarafından değil, turistler arasında da çok tercih ediliyor. Onu içmenin mekanı yok. Bazen dost sohbetlerinde muhabbetin yanında, bazen gidenlere kalkar o kadehler… Onu içmenin de bir adabı vardır. Öyle rastgele konulmaz kadehlere… Bazen birbirinden lezzetli mezelerle içersin, bazen de bir parça kavun, bir dilim peynir yeter de artar yanına… Rakı Bahane Sohbet Şahane okumak için tıklayınız!

ETİKETLER: