Yenilebilir böcekler yüzyıllardır Afrika, Asya ve Güney Amerika’da geleneksel gıda olarak tüketiliyor. Ancak özellikle Avrupa ülkelerinde, insanlar böceklerin gıda olarak tüketilmesine karşı olumsuz bakıyor. Yaz akşamlarında çekirdek çitlemek yerine böcek yediğinizi düşünmek, hiç bizlik değil!
Uzmanlar böceklerdeki proteinin küçükbaş ve büyükbaş hayvan etlerinde bulunan proteinlerden daha fazla olduğunu söylüyor. Omega -3 ve Omega-6 vitaminleri açısından da zengin oldukları biliniyor. Yenilebilir böceklerin çoğu çok az risk oluşturuyor. Ancak deniz ürünlerine alerjisi olanların yenilebilir böceklere karşı alerjisi olma ihtimali de yüksek.
Dünya üzerinde şu anda yenilebilir olduğu tespit edilmiş 2 bin kadar böcek türü var. Farklı kültürlerde farklı şekillerde pişirilip ya da servis edilip besleyici bir öğünü oluşturuyorlar.
Yenilebilir böceklerin çeşitliliği bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Ancak en sık tüketilen böcekler; cırcır böcekleri, karıncalar, un kurtları, çekirgeler, kelebekler, güveler, hamam böcekleri ve sinekler olarak listelenmiş.
Böcekleri denemek için iğrenme, hoşnutsuzluk veya tereddüt duyguları genellikle böceklerin kirli, zararlı ve kişisel sağlık için tehlikeli olduğu düşüncelerine dayanır. Şahsen bu duygu benim için de geçerli. Uzmanlar böcek bazlı gıdaların kabul aşamasının, o gıdaların ne kadar güvenilir olduğuyla doğrudan ilişkili olduğunu savunsa da, evimde ya da bahçemde gezinen bir böceği yeme fikri benim için çok hoş bir fikir değil, hele iştah açıcı hiç değil.