1
3 Nisan 2025

Dünyanın en küçük kalp pili

ABD'li bilim insanları bir pirinç tanesinden bile küçük, kablosuz şırıngayla takılabilen dünyanın en küçük kalp pilini üretti. Bu kalp hastalıkları konusunda çığır açıcı bir gelişme olarak nitelendirildi.

Bilim insanları, pirinç tanesinden daha küçük, ışıkla kontrol edilerek eritilebilen, geçici bir kalp ritmi düzenleyicisi olan dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdiklerini söyledi.  Kablosuz kalp pili, tıp alanındaki diğer alanlarda ilerlemelere yol açabilecek “dönüştürücü bir atılım” olarak  nitelendiriliyor.

Dünya genelinde milyonlarca insan, kalbin normal şekilde atmasını sağlamak için elektriksel uyarılarla kalbi uyaran kalıcı kalp pillerine sahip. Yeni cihazın arkasındaki araştırma ekibi, doğuştan kalp rahatsızlığı olan ve ameliyattan sonraki hafta geçici kalp piline ihtiyaç duyan çocukların yüzde birine yardım etmek için bu pili geliştirdiklerini açıkladı. Pil, yetişkinlerin kalp ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde kalp atışlarını normale döndürmelerine de yardımcı olabilecek.

Geçici kalp pilleri şu anda, elektrotların kalp kaslarına dikilmesi için cerrahi bir işlem gerektiriyor ve kablolar hastanın göğsündeki elektrikli bir cihaza bağlanıyor. Pil kullanımına gerek kalmadığında doktorlar veya hemşireler kabloları çekerek çıkarıyor ve bu bazen hasara yol açabiliyor. Mesela Ay’a ilk ayak basan insan olan Neil Armstrong, 2012 yılında geçici kalp pili çıkarıldıktan sonra iç kanamadan hayatını kaybetti. Ancak yeni geliştirilen kalp pili kablosuz ve sadece bir milimetre kalınlığında ve 3,5 milimetre uzunluğunda olduğundan bir şırınganın ucuna sığabiliyor. İhtiyaç kalmadığında da vücutta çözünecek şekilde tasarlanmış. Böylece hastaların invaziv cerrahi operasyonlara girmesi önlenecek.

Kalp pili, vücudun sıvılarını kullanarak kimyasal enerjiyi kalbi uyaran elektrik sinyallerine dönüştüren galvanik hücre adı verilen bir hücre tarafından çalıştırılıyor.