Dünyadaki kakao üretiminin %60’ını karşılayan Fildişi Sahilleri ve Gana’da tohum maliyetleri karşılanamıyor. İklim koşullarının da yeterli olmamasından dolayı hasat azaldı. Üreticiler de fiyat artışına gitti. Tüm dünyaya etki edecek bu durum da çikolata fiyatlarında normalin üstünde bir artışa işaret ediyor.
Sadece ham kakao kullanılarak çikolata üretimi yapılamıyor. Tohumların işlenerek yağ ve liköre çevrilmesi gerekiyor. Ancak tohum fiyatlarında yaşanan aşırı artış bu işlemi gerçekleştiren fabrikaları da çaresiz bırakıyor. Yaşanan krizin çözümü ise şimdilik yok.
Son üç yıldır iklim koşullarında yaşanan olumsuzluklardan dolayı hasat azaldı ve haliyle tohum maliyeti artışa geçti. Geçtiğimiz yıllarda fiyatlar iki kattan fazla artmıştı. Uzmanlar ise üretim kesintisinin üç yıldan fazla sürmesi halinde durumun iyice kötüye gideceğini belirtirken tüm dünyada çikolata fiyatları da rekor seviyelere çıkacak.
FABRİKALARIN KAPANMASI AN MESELESİ
Transcao fabrikası, Fildişi Sahilleri’nde bulunan 9 büyük fabrikadan biri. Fabrika yaptığı açıklamada, fiyatlarda yaşanan artış ile tohum alımını durdurduklarını belirtti. Fabrika halen stoklarında bulunan tohumların işlendiğini söylerken, stoklarında neredeyse bitmek üzere olduğunun altını çizdi.
Gana’da ise 8 fabrikanın birçoğunun ekim ayından beri üretime sıklıkla ara verdiği açıklandı. Kakao şirketi CPC tarafından yapılan açıklamada ise fabrikanın sadece %20 sinin çalıştığı aktarıldı.
Ayrıca Fildişi Sahili’nde aşırı yağışın kakao ağaçlarına zarar vermesi nedeniyle 2023-2024 dönemi ihracat sözleşmeleri de durduruldu. Önemli kakao üreticilerinden olan ve ikinci sırada bulunan ülke Gana’da ise 8 fabrikanın birçoğunun ekimden bu yana üretime sıklıkla ara verdiği açıklandı. Devlet kakao şirketi CPC tarafından yapılan açıklamadaysa fabrikanın yüzde 20 kapasiteyle çalıştığı aktarıldı. Uluslararası Kakao Organizasyonu (ICCO) tarafından yapılan değerlendirmede küresel üretimin bu yıl yüzde 10,9 azalarak 4,45 milyon tona düşmesi bekleniyor.