26 Şubat 2024

Bir nesil bu oyunlarla büyüdü! İşte 90’lara damga vuran en iyi Capcom oyunları

Okan Güleş
Okan Güleş Bilim ve Teknoloji editörü
Günümüzde yeni nesil video oyunlar gelişimini sürdürürken, bir neslin keyfine keyif katan Capcom oyunlarını da unutmamakta fayda var… İşte 90’lara damga vuran oyunlar!

Teknolojinin gelişimi en çok da oyun sektöründe etkisini gösterdi. Bugün dünyanın en zengin şirketlerine baktığımızda genellikle oyun veya teknoloji şirketlerinin başta geldiğini söyleyebiliriz.

Elbette oyunların tarihi çok uzun zamanlara dayanıyor. Şu anda birçok geliştirici dünyanın dört bir yanında çeşitli oyunlarıyla öne çıkarken, Capcom’un tarihe geçen başarısını da unutmamak gerek. Gelin, bir dönem 90’lara damga vuran en iyi Capcom oyunlarına göz atalım…

CAPCOM, UZUN YILLAR OYUN SEKTÖRÜNE ÖNCÜLÜK ETTİ

Pong ve Space Invaders’la birlikte video oyunları, tarih 1970’leri gösterdiğinde oyun salonlarını ele geçirmişti. Sonra ise 1980’lerde Nintento, Mario ve Pac-Man gibi klasik ve ikonik olan oyunlarıyla patlama yaşadı. Birçok makinenin Nintento’yu tahtından indirme amacı görülürken, Sega bunu Genesis ile ele geçirmeyi başardı. 

Ama Sega’nın liderlik sevdası da çok uzun sürmedi. Zira Capcom, on yıl boyunca oyun sektörünü domine etti. İşte PlayStation ile oyun dünyasına damga vuran Capcom’un en iyileri..

1/ 1990-Mega Man 3

Nintendo Eğlence Sistemi, PS1 , Mobil platformlarda oynanabilen Mega Man 3, en klasik oyunlardan biri olarak kayıtlara geçti. Geliştirici bu oyunun hikayesini; Mega Man’in yeni bir dizi Robot Ustasını durdurma görevi ve Doktor Robotların gizemli “Break Man” (diğer adıyla Proto Man) tarafından periyodik olarak kesintiye uğraması olarak oluşturdu. Atlama ve atış becerilerinin ön planda olduğu Mega Man 3, Capcom’un da en büyük başarılarından biriydi.

2/ Street Fighter 2: The World Warrior

Arcade, Commodore 64, Game Bo, Master System, SNE, Wii, Xbox One, ZX Spectrum, Switch, PC ve  PS4 platformlarında oynanabilen bu oyun, uzun yıllardır adını duyurmayı başardı. 1991’de piyasaya çıkan oyun, Capcom’un en dikkat çeken projelerinden biriydi.

Orijinal kadrosu video oyunlarında da en ikonik karakterlerden biri haline gelen ‘Street Fighter 2: The World Warrior’ Capcom’un en değerli paketlerinden biri olarak tarihe geçti. 

3/ 1992 – Street Fighter 2: Hyper Fighting

Listemizin üçüncü sırasında ise ‘Street Fighter 2: Hyper Fighting’ oyununu görüyoruz.  Arcade, SNES, Saturn, PS1, Evercade, CPS Changer gibi platformlarda desteklenen oyun, 1992’de çıkış yaptı. Yılın sonunda piyasaya sürülen oyun, SF2’nin ilk revizyonu olan Championship Edition’a göre tasarlandı. Karakterlerin hızlı hareket edip yeni hamleler yapması oyun keyfini ileriye taşıyordu. Ayrıca Chun-Li, Kikōken’in ateş topu ile görsel şovlar yaparken, Dhalsim ise ileri geri ışınlamalarıyla oyuncuların beğenisini kazandı.

4/1993 – Breath Of Fire

SNES, Game Boy Advance ikilisinde oynanabilen bu RPG oyun,  Capcom’un alternatif oyunlarından biriydi. Özellikle ‘Super Street Fighter 2’nin daha yavaş olması ve hayranların aynı eski oyunu tekrar tekrar görmekten biraz yorulması, Capcom’u başka oyunlara yönlendirdi. Bu oyun, bir dönem 90’lara damga vurmayı başarmıştı.

5/ 1994 – Mega Man X

‘Mega Man 3’ ile döneme damga vuran Capcom, en yoğun yılını 1994’te geçirdi. 

Capcom’un Marvel oyunlarından ilki olan ‘X-Men: Children of the Atom’ ile birlikte ilk kez sahneye çıktı. ‘Breath of Fire 2’ ilk oyunun ivmesini korurken ‘Super Street Fighter 2 Turbo SF2’yi pratikte mükemmelleştirdi. Ancak işleri ‘Mega Man X’in klasik seriden yaptığı kadar önemli ölçüde değiştiremedi.

Normal Mega Man serisinin mutlu-şanslı görünümü yerine MMX;, kahramanı X’in insanlığa karşı haydut robotlar olan Mavericks’i avlaması nedeniyle daha karamsardı. X, tuzaklardan kaçınmak veya Kalp Tankları ve Zırh Parçaları gibi yeni öğeler bulmak için duvarlardan atlayabildiğinden seviyeler daha keşif niteliğindeydi. Ayrıca oyun, o dönem için kendi dinamik, daha modern serilerini üretecek kadar renklendirilmişti.

6/ 1995 – Marvel Süper Kahramanlar

Arcade, PS1, Sega Saturn platformlarında desteklenen Marvel Süper Kahramanlar, 1995’in gözde oyunlarından biri olarak kayıtlara geçti.

1995 yılı Capcom için dövüş oyunlarının yılıydı. Oyuncular sonunda bir atari salonuna girip Cyberbots, Night Warriors: Darkstalkers’ Revenge, Street Fighter: The Movie ve Mega Man: The Power Battle dolaplarının yan yana görebilme fırsatına sahipti.

Ancak katılımcıların çoğu muhtemelen yedek paralarını en popüler oyunları olan ‘Street Fighter Alpha’ ve ‘Marvel Super Heroes’a harcıyordu. 

Örümcek Adam’dan Dr. Doom’a kadar Marvel’ın en iyi kahramanları ve kötü adamları Sonsuzluk Taşları için birbirleriyle savaşıyordu. O döneme göre müthiş efektlere sahip olan oyun, günümüzde halen oynanabiliyor. 

Peki sizin en sevdiğiniz oyun hangisiydi? Gelin yorumlarda tartışalım.

Derleme: ANN Türkiye