11 Haziran 2024

Beş film bir kadın : Audrey Hepburn

Sadece zarif bir aktris değil, aynı zamanda bir iyi niyet elçisi ve çocuklar için yardım gönüllüsü olan Audrey Hepburn’un filmlerini henüz izlemediyseniz, size güzel bir haberimiz var: Seyredeceğiniz, birbirinden harika 5 film sizi bekliyor!

Zarafetin, inceliğin ve yeteneğin bir araya geldiği en ikonik sinema figürlerinden birisi Audrey Hepburn. Oyunculuğu ve tavırları nesillerdir izleyicileri etkileyen, sinema dünyasında silinmez bir iz bırakan Audrey Hepburn’un beyazperdede temsil ettiği çekici ve özel tavrı deneyimlemek için tercih etmeniz gereken ilk beş filmi burada paylaşıyoruz.

Audrey Hepburn Kimdir?

Audrey Hepburn, 20. yüzyılın en büyüleyici ve sevilen film yıldızlarından biri olarak kabul edilir. Zarif duruşu, yeteneği ve klasik tarzdaki güzelliğinin yanı sıra insani yardım çalışmalarıyla da tanınan Hepburn, Oscar ödüllü bir aktris ve UNICEF iyi niyet elçisiydi. 

4 Mayıs 1929’da Belçika’da doğan Hepburn, rol aldığı kült filmlerle uluslararası üne kavuştu. Fakat onu unutulmaz kılan şey sadece oynadığı roller değil, özellikle çocuklara yönelik yardım çalışmaları ve temsil ettiği zarafetiydi. 20 Ocak 1993’te İsviçre’de hayatını kaybeden Audrey Hepburn’un tarzı günümüzde hâlâ canlılığını koruyor.

1. Tiffany’de Kahvaltı (1961)

Belki de tüm Audrey Hepburn filmleri arasından en ikonik olanı, “Tiffany’de Kahvaltı”dır. Bu yapım, sinema anlamında bir klasik olmanın yanı sıra Hepburn’un karmaşık ruh hâline sahip karakterleri canlandırma konusundaki yeteneğinin de gerçek bir örneğidir. Filmde, New York sosyetesinden gizemli bir geçmişe sahip Holly Golightly karakterini canlandıran Hepburn, hem büyüleyici hem de dokunaklı bir performans sergiler. Romantik komedi ve dram yapımlarına merakı olanlar için öncelikli tercihlerden birisidir.

2. Roma Tatili (1953)

“Roma Tatili”, Hepburn’e En İyi Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazandıran sevimli bir romantik komedi filmidir. Filmde Roma’da kaçak durumda olan bir prensesi canlandıran Audrey Hepburn ile rol arkadaşı Gregory Peck’in uyumlu kimyaları oldukça hissedilir. Aşkın ve maceranın etkileyici karışımını, masumiyet timsali bir tavırla bir araya getiren Audrey Hepburn bir peri masalının nasıl gerçekleşebileceğini de gösteriyor. Üstelik film boyunca oyunculara fonda eşlik eden Roma’nın dillere destan güzelliği de cabası.

3. Benim Tatlı Meleğim (1964)

Audrey Hepburn’un küfürbaz bir sokak çiçekçisi olan Eliza Doolittle’ın sosyetik bir hanımefendiye dönüşümünü başarıyla ortaya koyduğu rolünü doyasıya seyredeceğiniz “Benim Tatlı Meleğim” romantik bir müzikal. Filmde şarkıları kendisinin seslendirmemesi hâlâ tartışılan bir konu olmasına rağmen Hepburn’un karaktere derinlik ve incelik katan kusursuz oyunculuğu tartışmaya açık değildir. Film ise müthiş dekorları ve akıcı olay örgüsüyle unutulmaz bir seyir deneyimi vadeder.  

4. Sabrina (1954)

Audrey Hepburn’u “Benim Tatlı Meleğim” filminden on yıl önce, aslında bir başka karakter dönüşümü öyküsünde izleriz. Kendisini iki zengin kardeş arasında bir aşk üçgeninde bulan, zengin ailenin şoförünün kızı Sabrina’yı canlandıran Audrey Hepburn utangaç ve sakar bir kızken sosyetik bir hanımefendiye dönüşmeyi başarıyla gerçekleştirir. Mizahın ve romantizmin eşsiz bir karışımını sunan filme ruh katan ise hiç şüphe yok ki Hepburn’un performansıdır.

5. Komik Yüz (1957)

Moda, romantizm ve Paris’in eşsiz cazibesini bir araya getiren “Komik Yüz” müzikalinde Hepburn’un dönüşümüne bir kez daha şahitlik ederiz. Bir kitapçıda çalışan kızın bir modele dönüşümünü seyrettiğimiz filmde Audrey Hepburn’un rol arkadaşı Fred Astaire ile olan dans sahnelerinin sinemada uyumun başarılı bir örneği olarak kabul edildiğini de not olarak düşelim. Aynı zamanda görsel olarak döneminin en üst düzey örneklerinden birisi olan bu yapımı akılda kalıcı melodileri ve Hepburn’un ışıldayan güzelliği; olduğundan daha neşeli ve cazibeli hâle getirmiştir.

Audrey Hepburn’un filmografisini bu beş filmin de ötesinde pek çok mücevhere sahip bir hazine olarak nitelendirebiliriz. Fakat Hepburn filmlerini keşfetmek için yola çıkacaksanız ilk olarak bu rehberi baz alarak seyir haritanızı şekillendirebileceğinizi de belirtmek isteriz.

Keyifli seyirler!

 

 

TAGS: