19 Ekim 2024

Sahte mi, gerçek mi? Yapay zeka eski fotoğrafları da ele geçirdi

Sosyal medya da sıkça gördüğümüz eskiye ait fotoğrafların çoğunun yapay zeka ile yapıldığını söylesek? Yok canım filan demeyin, yapay zeka ile yapılan tarihi fotoğraflar, tarihin katili olacak gibi görünüyor.

Sosyal medyada sıkça paylaşılan, atmosferi yansıtan siyah beyaz kareler ilk bakışta gerçek tarihi belgeler gibi görünebilir. Ancak bu fotoğrafların çoğu yapay zeka tarafından yaratıldı ve araştırmacılar yapay zeka ile yaratılan bu fotoğrafların gerçek tarihin sularını bulandırdığından endişe ediyor.

Yapay zeka, özellikle de görseller olmak üzere adeta sahte tarih dalgalanmasına neden oldu. İnsanlar artık bazı durumlarda, gerçek eski bir fotoğrafın yapay zeka versiyonunu bile yapıyorlar.

Popüler bir yapay zeka çevrimiçi görüntü oluşturucusu olan Midjourney kullanılarak oluşturulan görüntüler arasında, Başkan John F Kennedy’nin şüpheli katili Lee Harvey Oswald’ın 1963 yılında Jack Ruby tarafından vurularak öldürüldüğü anı tasvir eden bir dizi sahte reprodüksiyon da yer alıyor.

Midjourney’deki diğer görseller ise 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasının patlamasını, 1968’de Sovyet müttefik birliklerinin Prag’ı işgalini ve hatta antik çağlardaki Roma Kolezyumu’nun görüntüsünü gösteriyor.

Yapay zekanın ürettiği fotoğraflarda çoğu zaman belirgin hatalar bulunuyor. bir fotoğrafın yapay zeka ile yaratıldığını anlamak için  küçük ayrıntılar var. Bir elde çok fazla parmak olması, eksik detaylar veya tam tersine çok mükemmel kompozisyonlar. Ancak yapay zeka görüntüsünün kalitesinin sahtelerin çıplak gözle tespit edilmesini zorlaştırması sadece zaman meselesi.

TAGS: