Özellikle okul çağı çocuklarında görülen ve halk arasında ‘Tokatlanmış yanak’ hastalığı olarak bilinen Palvovirüs, ABD’de bir salgın haline geldi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Palvovirüsün bulaşmasını önlemek için bir dizi uyarılarda bulundu. Ülkemizde de Palvovirüs vakalarına okul dönemlerinde rastlıyoruz. Peki, Palvovirüs nedir? Belirtileri neler? Tehlikeli mi gelin hep beraber bakalım…
PALVOVİRÜS NEDİR?
Parvovirus B19, çocuklarda sıkça görülen bulaşıcı bir virüstür. Genellikle okul çağı çocukları arasında yaygın olan virüs bulaşıcıdır ve 5 ile 15 yaş arası çocuklarda daha sık rastlanır. Solunum yoluyla bulaştığı biliniyor. Yanaklarda belirgin kızarıklık ile kendini gösterir.
PALVOVİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?
Hastalık hafif ateş ve halsizlik gibi semptomlarla başlayarak yüz ve vücutta döküntü şeklinde devam eder. Sonbahar ve kış aylarında daha sık görülen enfeksiyondur.
PALVOVİRÜS TEHLİKELİ Mİ?
Hastalık tedavi yöntemleri, hastanın yaşadığı semptomların şiddetine ve sağlık durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Hastalığın belirtileri arasında döküntü ve ateş bulunduğundan tedavi semptomları hafifletmeye yönelik yapılıyor. Hastalığın sebep olduğu kızarıklık ve kaşıntı durumunda doktor alerji ilacı reçete edebilir. Bu ilaçlar rahatsız edici döküntüleri ve kızarıklıkları hızla azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi diğer belirtiler için ağrı kesiciler önerilir. Viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi etkili değildir. Hasta döküntü tamamen kaybolana kadar evde kalmalı ve okul veya iş gibi kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır. Böylece enfeksiyonun diğer kişilere bulaşma riski azaltılmış olur.
Hastalıkta en büyük riskli grup hamileler. Hamileler hastalığa 9. haftalarıyla 20. haftaları arasında yakalanırlarsa tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Uzmanlar hamilelerin palvovirüse yakalandıklarında mutlaka bir uzmana başvurmaları gerektiğini söylüyor.