15 Ağustos 2024

Oyun bağımlılığına dikkat!

Oyunların bireyler üzerindeki etkileri her geçen gün büyüyor. Peki, oyun bağımlılığı nedir? Oyun bağımlılığını önlemek için neler yapılabilir? İşte detaylar...

Oynadıkları oyunları gerçek yaşama taşıyan bireyler her geçen gün tehlike saçmaya devam ediyor. Oyunlar ne kadar masum bilinmez ama oyun bağımlısı bireylerin davranışlarının altındaki gerçekliğin en önemli nedeni oyun bağımlılığı. Peki, oyun bağımlılığı nedir? Gelin hep beraber bakalım.

OYUN BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Oyun bağımlılığı, bir bireyin günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek şekilde sürekli kontrolsüz bir şekilde video oyunları oynaması halidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), oyun bağımlılığını bir tür zihinsel sağlık bozukluğu olarak tanımlamış ve bu durumun sosyal, eğitimsel ve mesleki işlevselliği olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

OYUN BAĞIMLILIĞININ NEDENLER NELER?

Oyunlar, kullanıcıları çekmek ve bağlılık yaratmak için çeşitli ödüllendirme sistemleri kullanıyor. Seviyeleri geçme, ödüller kazanma gibi unsurlar oyuncuların sürekli oyunda kalmasına ve oyunu oynamasına teşvik ediyor.

Çok oyunculu çevirim içi oyunlarda sosyal etkileşim ve bir topluluğa ait hissetme sunduğu için özellikle sosyal açıdan içe kapanık, arkadaşı olmayan kişiler için cazip bir hal alıyor.

Öte yandan oyunlar stresli ve zorlayıcı yaşam koşullarından kaçışı sağlıyor. Kişiler gerçek sorunlarını çözmek yerine oyunlara yönelmeyi tercih ediyor. Gerçeklikten uzaklaşan kişiler her zorlayıcı gerçeklik karşısında soluğu oyun başında alıyor.

OYUN BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Gençler ve çocukların oyun bağımlılığından kurtulmak için bir dizi önlemler alınabilir. Her bağımlılığın kendine özgü bir kurtulma şekli vardır. Oyun bağımlılığı için ise en önemli şey farkındalık ve eğitim. Çocuklara oyun bağımlılığı ve olası sonuçları mutlaka anlatılmalı.

Ebeveynler çocuklarına sağlıklı sınırlar koyabilmeli. Oyunlar için haftalık sınırlar belirlemek bu anlamda yardımcı olur. Ayrıca çocuğu oyundan uzaklaştırdığınızda o süreyi dolduracak başka bir aktivite ile çocuğu yönlendirmeniz önemli.

TAGS: