Yeme bozuklukları bir çok nedenden kaynaklanabiliyor. En çok görüldüğü nedenler arasında duygusal açlık yatıyor. Üzüldüğünüzde, sevilmediğinizi hissettiğinizde, kaygılı olduğunuzda ya da depresyondayken dolabın başından ayrılmıyorsanız, sizin de yeme bozukluklarınız olabilir. Sosyal medya platformu TikTok‘ta bu konuyla ilgili yeni bir akım ortaya çıktı; #fearfoofchallenge!
Bakıldığında bu akım yeme bozuklukları olanların, zararlı yiyeceklerin veya sevilmeyen yiyeceklerin yendiği bir akım olarak gözüküyor. Bir kavanozun içine küçük kağıtlara zararlı, yüksek kalorili ve insanlar tarafından sevilmeyen, iğrenç bulunan yiyecekler küçük kağıtlara yazılıp koyuluyor. Meydan okuyan sosyal medya kullanıcısı kavanozdan bir kağıdı çekiyor ve o kağıtta yazan yiyeceği alıp ya da yapıp yiyor ve #fearfoodchallenge yazarak, meydan okumasını başlatıyor. Bu akım şu ana kadar yaklaşık 500 milyon kullanıcı tarafından izlenip uygulanmaya başladı.
Uzmanlar, yeme bozuklukları olan kişilerin sosyal medya platformlarında bu tarz videolara maruz bırakılmasının bir bakıma iyi olduğunu savunurken, bir grup uzman da bunun uygun profesyonel rehberlik ve destek olmadığında, bu sosyal medya olgusunun potansiyel olarak zihinsel sağlık sorunlarını kötüleştirebileceği ve hatta zararlı davranışları tetikleyebileceği görüşünü savunuyor. Hatta anoreksiya veya bulimia gibi yeme bozuklukları olan insanlar için bu zorlukların inanılmaz derecede tetikleyici olabileceği, yoğun endişe ve suçluluk duygusundan utanca, hatta zararlı davranışlara kadar uzanan bir duygu fırtınasına yol açabilecekleri görüşündeler.