3 Haziran 2024

Gerçeklikten daha ilginç bir sahne: Sanal gerçeklik her yerde

2012 yılında Oculus Rift’in kitlesel fonlama kampanyası ile global ölçekli bir ilgi yakalayan sanal gerçeklik teknolojileri; günümüzde emlaktan sağlığa, askeriyeden eğitime kadar pek çok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Sanal gerçeklik teknolojisinin vaat ettiği dönüştürücü deneyimleri hayal edebiliyor musunuz? Gelin, işinizi biraz kolaylaştıralım ve farklı sektörlerin öncü VR uygulamalarına birlikte göz atalım!

Dur durak bilmeden gelişen teknoloji, fiziksel dünyamızın sınırlarını aşan dönüştürücü deneyimleri de bizlerle buluşturuyor. Bunların arasında gündelik hayat için en ilginç sayılabilecek olanlarından biri ise hiç şüphe yok ki sanal gerçeklik teknolojisi.

Sanal gerçeklik teknolojisinin ilk aşamalarından günümüzde ulaştığı noktaya kadar bir bakış attığımız zaman bu teknolojinin modern yaşamdaki erişilebilirlik kavramını sanal düzlemde güçlü bir şekilde temsil ettiğini söyleyebiliriz. Tabii bunu yapabilmesi pek çok farklı sektördeki yaratıcı işler sayesinde mümkün oldu.

Şimdi, arkanıza yaslanın ve bu çığır açan teknolojinin kısa tarihçesi ile sektör bazında dikkat çekici örneklerine yakından bakalım.

SANAL GERÇEKLİK UYGULAMALARININ DİKKAT ÇEKİCİ ÖRNEKLERİ

Pek çok farklı sektör, kullanıcı deneyimini gerçekçi bir boyuta taşımak için sanal gerçeklik teknolojisini uzun süredir kullanıyor. Başta oyun, eğitim, emlak, sağlık gibi alanlarda sanal gerçeklik uygulamalarına rastlamak mümkün.

Oyun: Oyun sektörü, sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde geleneksel konsolların asla ulaşamayacağı bir kullanıcı deneyimi sunmayı başardı. Bu alanda Beat Saber gibi sanal gerçeklik oyunları, endüstrinin teknoloji öncüleri oldu.

Eğitim: Google’ın Pioneer Expedition Programı gibi sanal gerçeklik uygulamaları, öğrenmeye daha etkileşimli-interaktif bir yapı kazandırdı. Pioneer Expedition, öğrencileri dünya çapında sanal gezilere çıkararak yepyeni deneyimler sunan yenilikçi bir teknoloji olarak eğitimi eğlence ile başarıyla buluşturdu. Sadece sanal turlar değil elbette! Yakın bir gelecekte eğitim alanında sanal gerçeklik teknolojisi, karmaşık görünen bilimsel simülasyonlarda da uygulanmaya başlanacak.

Sağlık Hizmetleri: Sanal gerçeklik teknolojisi, sağlık alanındaki profesyonellerin gerçek hayatta riskli sonuçları olabilecek konulardaki becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyan cerrahi eğitimler için tercih ediliyor. Bu noktada verilebilecek en dikkate değer örneklerden birisi FDA onaylı AppliedVR’s RelievRX sistemidir. Bu sistem, sanal gerçekliği ağrıyı azaltmak için kullanan bir yaklaşım ortaya koymuştur.

Mental Sağlık: Çeşitli duygu durumlarının tedavilerini geleneksel yöntemlerle tam anlamıyla gerçekleştirmek hâlâ mümkün değil. Bu noktada geliştirilen bazı sanal gerçeklik teknolojilerinin sunduğu terapötik ortamların zihinsel ve duygusal iyiliği desteklediği iddia ediliyor.

Emlak: Yer ve zaman bağımsız hizmet sektörlerinden birisi ise emlakçılık. Sanal gerçeklik; alıcıların, ev satın alma kararlarının arifesinde evi dolaşmalarına veya dekorasyon noktasında sanal olarak bir vizyon ortaya koymalarına elverişli bir teknoloji. Benzer yaklaşımlar mimarlık ve iç mimarlık uygulamalarında da karşımıza çıkıyor.

Askeri Eğitim: Askerlerin potansiyel senaryolar üzerinde pratik yapmalarını, hazırlanmalarını, sanal bir düzlemde gerçek zorluklara karşı kendilerini test etmelerini sağlayan simülasyonlar söz konusu. Bu simülasyonların arkasındaki güç ise sanal gerçeklik teknolojisi.

Perakende Satış: E-ticaretin olmazsa olmazı iadeleri en aza indirmek de sanal gerçeklik sayesinde mümkün olacağa benziyor. Pek çok marka, online satış kanallarında sanal gerçeklik uygulamalarına yer veriyor. Böylece alacağınız bir mobilyanın evinizde düşündüğünüz yere tam anlamıyla uyup uymayacağına göz atmanız mümkün.

SANAL GERÇEKLİĞİN YAKIN TARİHİ

Sanal gerçekliğin yakın geçmişteki başlangıcının Oculus Rift’in geliştirilmesi olduğunu söylemek yanlış olmaz. 2012 yılında kitlesel fonlama kampanyasıyla ortaya çıkan Oculus Rift, sanal gerçeklik teknolojilerinin geniş kitlelerin ilgisini çekmesini sağladı.
2020’li yıllara geldiğimizde ise sanal gerçeklik arenasında Oculus’un yanı sıra HTC Vive, Sony PlayStation VR, Apple Vision Pro ve Valve Index gibi pek çok aktörden söz etmek mümkün.

Sanal gerçeklik, gerçeklikten daha ilginç bir sahne inşa etmeye başladı. İnsanın sınırlarını zorlayan bu deneyimler de yeni gerçekliğin sınırlarını öngörmemizi biraz güçleştiriyor.
Tek bir öngörünün gerçek düzlemde karşılığı olduğunu iddia edebiliriz: Gelecek, günden güne sınırsızlaşıyor.

TAGS: