16 Mayıs 2024

Microsoft öyle bir yapay zeka modeliyle geliyor ki…

Microsoft, sınıfında tek olabilecek bir yapay zeka modeliyle geliyor. MAI-1 modelinin şirketin şimdiye kadar yarattığı en büyük LLM olduğu söyleniyor.

Bugüne kadar Phi-2 modelinin devamı olarak herkese açık küçük dil modeli (SLM) Phi-3-mini’yi geçen ay piyasaya süren Microsoft’un, en büyük şirket içi modeli olabilecek MAI-1 adlı yeni bir yapay zeka (AI) modeli üzerinde çalıştığı açıklandı. Şirket, kısa süre önce Google DeepMind’in kurucu ortağı ve Inflection AI’nin eski CEO’su Mustafa Süleyman’ın başkanlık ettiği yapay zeka bölümünü oluşturmuştu. Süleyman’ın büyük dil modelinin geliştirilmesine öncülük ettiği yeni yapay zeka modelini yakında tanıtılabileceği söyleniyor.

The Information tarafından hazırlanan bir rapora göre MAI-1 yapay zeka modeli, geliştirme sürecinin ileri aşamalarına geldi. Ancak amacının henüz belirlenmediği ve nihai yeteneklerine bağlı göre şekilleneceği söylenilenler arasında. Teknoloji devinin, 21 Mayıs’tan itibaren düzenlenecek olan geliştirici odaklı yıllık Microsoft Build etkinliği sırasında yeni yapay zeka modelinin ön tanıtımının yapılacağı iddida edildi.

MAI-1 AI modelinin 500 milyar parametre içerdiği ve bunun da onu şirketin şimdiye kadar yarattığı en büyük LLM yaptığı söyleniyor. Küçük bir karşılaştırma yapacak olursak Microsoft’un Phi-3-mini modeli 3,8 milyar parametre içerirken, GPT-4 bir trilyon parametreyle geliyor. Parametre sayısı arttıkça yapay zeka modelinin bilgi tabanı da genişliyor. Ayrıca sohbet robotunun bağlamsal bilgi penceresinin geliştirilmesine de yardımcı oluyor. MAI-3 henüz piyasaya sürülmediği için en iyi modellere kıyasla performansını değerlendirecek herhangi bir kıyaslama puanı ne yazık ki henüz mevcut değil.

Rapora göre Microsoft, bu AI modelini Inflection AI’dan getirmedi ve bunun yerine kendi bünyesinde sıfırdan oluşturdu. Ancak başlangıçtaki veriler kullanılarak eğitilmiş olma ihtimali ise bir hayli yüksek. MAI-1 AI modelinin de Phi-3-mini gibi herkese açık olup olmayacağı veya erişim için bir abonelik ücreti gerektirip gerektirmeyeceği ise daha belli değil.

Öte yandan OpenAI’nin ChatGPT destekli arama motoru üzerinde çalıştığı ve ilk arama ürünü için halihazırda bir alan adı ve SSL sertifikası oluşturduğu bildiriliyor. Bazı söylentiler, arama motorunun 9 Mayıs’ta başlatılabileceğini öne sürdü.

ETİKETLER: