10 Mayıs 2024

Aman dikkat! Kripto alışverişinde dolandırılmayın

Kripto dolandırıcılığı gerek ülkemizde gerek dünyada giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Peki, dolandırılmamak için ne yapmalısınız? İşte ayrıntılar…

İki kişi veya kuruluş herhangi bir varlığı doğrudan birbirleri arasında takas etmeye karar verdiğinde, bu sürece eşler arası (P2P) ticareti denir. Bu işlemlerde arabulucuya olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Bu durum da arabulucunun ücretini düşürerek işlem sürecini daha uygun maliyetli hale getirmeyi sağlıyor. Kripto para birimleri ortaya çıkmadan önce bilgisayarlar, dosya paylaşımını işlemek için P2P yöntemini kullanıyordu. Artık kripto varlıkları doğrudan iki taraf arasında alınıp satılabiliyor. Kripto varlıkların doğrudan iki taraf arasında alınıp satılması da finansal işlemlere merkeziyetsizlik unsurunu getiriyor.

KRİPTO BORSALARI ANONİM BORSALAR

Bitcoin’in anonim yaratıcısı Satoshi Nakamoto bştcoin’i yaratırken, iki veya daha fazla kuruluş arasındaki finansal işlemleri gerçekleştirmek için bankalar gibi merkezi kuruluşlara olan bağımlılığı azaltmayı amaçladığını açıklamıştı. Bunu yapmak için Nakamoto, finansal işlemleri veriler halinde işleyebilen ve bunların merkezi bir aracı yerine şifreli blok zincirlerde doğrulanmasını sağlayabilen dünyanın ilk kripto para birimi olarak Bitcoin’i yarattı. P2P kripto borsaları, geleneksel işlemlere göre daha özel ve anonimdir.

AZ DA OLSA YAPILIYOR

Saf bir P2P kripto işlemini tamamlamak için bir taraf, işlemi gerçekleştirmek üzere diğer tarafın cüzdan ayrıntılarına girer. Bu işlemleri daha da basitleştirmek ve bu işlemlere bir güvenlik katmanı eklemek için kripto borsaları devreye girdi. Ancak teşvik için akıllıca yapılan reklamlara rağmen kripto borsalarının P2P işlemleri gerçekleştirmemesi dikkat çekici. Bunun nedeni olarak da firmaların faaliyet gösterdikleri ülkelerin regülasyonuna sahip olmaları gösteriliyor.

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE KRİPTO DOLANDIRICILIĞI VAKASI ÇOK FAZLA

Son günlerde bir çok ülkede kripto dolandırıcılıkları için uyarılar yayınlanıyor. Bizim ülkemizde bu anlamda gündem olan yargılanmaları devam eden veya cezaları kesinleşen isimleri saymayalım. Hatta arananlar bile var halihazırda. Kripto ticaretinde yer alan her iki tarafın da birbirini tam olarak tanımaması, gönderen tarafın mali kaybına yol açabiliyor. Bu yüzden milyonlarını kaybedenler o kadar çoğunlukta ki…

UZMANLAR UYARIYOR!

Kripto sektörünün genişlemesi ve P2P ticaretinin daha erişilebilir hale gelmesiyle birlikte, siber dolandırıcıların potansiyel kurbanları tespit etme kapsamı da kolay hale geldi. Dolandırıcılar, Telegram, LinkedIn ve X gibi sosyal platformlar sayesinde şüpheye yer vermeksizin kişileri mağdur edebiliyorlar. Kripto topluluğuna yaptığı önerilerin bir parçası olarak uzmanlar, insanlardan bilinmeyen numaralardan gelen mesajlarla etkileşime girmemelerini, tanımadıkları birine varlık transferlerini yaparken dikkatli olmalarını ve şüphelendikleri kişileri emniyete bildirmeleri konusunda uyarıyorlar.