27 Nisan 2024

Beynin sırlarını yapay zeka ortaya çıkarttı! Meğer nedeni oymuş

Yapay zeka bir yanıyla ürkütürken bir yanıyla da bilim ve sağlık alanlarında muhteşem işlere imza atıyor. İngiltere'de bulunan Essex Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre yapay zeka kullanılarak çocukluk travmasının beyni nasıl etkilediği ortaya çıkartıldı.

İngiltere’de yapılan ve sonuçları çok ses getiren çalışmada çocukken istismar ve akut duygusal acı yaşayan yüzlerce kişinin beyin taramasını yeniden incelemek için yapay zeka kullanıldı. Çalışmanın sonucunda çocukluk travmalarının beyin gelişimlerini etkilediği, problem çözme ve empati gibi davranışları da değiştirdiği gözlemlendi. Çalışmayı yürüten Dr. Megan Klabunde, çalışmanın etkileri tersine çevirecek yeni tedaviler geliştirilmesini sağlayacağını söyledi.

Dünya genelinde her üç çocuk ve gençten biri 18 yaşına gelene kadar en az bir travmatik olay yaşıyor. Çocukluk travmaları genellikle yoğun korkuya neden olarak kişilerin yetişkin olduklarında yaşam kalitelerini tehdit ediyor. Essex Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yapay zekayı, çocukluk çağı travması nedeniyle fiziksel olarak değişen beyin bölgelerini vurgulamak için kullandı. Bu anlamda daha önce yapılan küçük çalışmalar, travmanın çocuğun beynini fiziksel olarak değiştirdiğini zaten göstermişti, ancak bu son çalışma verilerdeki yeni kalıpları tespit etmek ve yeni tedavi yöntemleri geliştirmek için yapay zekayı kullandı.

Travma terapilerinin çoğu, insanların tetikleyicilerden kaçınmalarına ve korku dolu düşünceleri gidermelerine yardımcı olmaya odaklanıyor, ancak Dr. Klabunde, travma sonrası stres bozukluğunun belirtilerini göstermeden yaşayanların, travmalarından hala etkilendiğini buldu. Araştırmayı Essex Üniversitesi’nde çocuk kliniği ve sağlık psikoloğu ve psikoloji öğretim görevlisi olan Dr. Klabunde yönetti. Klabunde, “Yaptığımız bu çalışmayla artık problem çözmenin ve kendine odaklanmanın etkilendiğini biliyoruz. Bu da birinin duygularıyla mücadele edebileceği, ilişkiler kurabileceği ve hatta kendi bedenlerini anlayabileceği anlamına geliyor” dedi.