İki gönül bir araya gelince samanlık bile seyran olur diyen atalarımızdan, günümüze değin farklı gelenekler ad değiştirerek gelmeyi başardı. Bunlardan en bilineni ise geline baba evinden çıkarken bağlanan kırmızı kuşak. Kuşak bağlama merasimi, genelde gelin evden çıkarken yapılır. Genellikle kırmızı renkteki gelin kuşağı, gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır.
Eeee, baba evinden çıkan genç kadın için yeni bir ev, yeni bir hayat macerası başlıyor. Baba evindeki düzenden çıkıp kendi düzenini kuracak olan gelinin, düzenini oturtması için emek sarf etmesi gerekiyor. İşte o yüzden bu kuşağa ‘gayret kuşağı’ denmesinin bir diğer nedeni de gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olması, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olmasını sembolize ediyor.
Günümüzde sadece geleneklerden dolayı kırmızı gelin kuşakları takılmıyor. Kuşakların renkleri ve bağlama şekilleri, bölgelere ve anlamlarına göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı illerimizde kırmızı kuşakla birlikte, ikinci bir yeşil kuşak bile bağlanabiliyor. Bir inanışa göre, bele bağlanan yeşil kuşak, gönül gözünü işaret ediyor. Böylelikle kuşağı takan kişi geline ‘gönül gözüyle görüyorum’ mesajını vermiş oluyor. Günümüzde kırmızı ve yeşil dışında da farklı renklerde gelin kuşakları tercih ediliyor. Pembe gelin kuşağı romantizmi, mor gelin kuşağı asaleti, mavi gelin kuşağı kadının sevdiği aynı adamla ikinci kez evlenmesini, ayrıca moda olmasının yanı sıra siyah gelin kuşağı, eski zamanlarda gelinin ikinci evliliği olduğunu da temsil edermiş.
Peki, kuşak bağlama kültürünün eski şamanlardan günümüze değin geldiğini söylesek? Bir çok gelenek ve göreneğimiz gibi kuşak bağlama ritüeli de şamanlardan bize miras kalan fakat yıllar içerisinde şekil değiştirerek günümüze uyarlanan ritüellerden. Eskiden şamanlar, kadının rahmini korumak için göbek deliğini kapatacak şekilde bellerine kırmızı kuşak bağlarlardı. Eski Şamanizm’de ruhumuzun bedenimize girmesi için göbek deliğinin kapı olduğu düşünülürdü. Ayrıca rahme açılan kapının da göbek deliği olduğuna inanılırdı. Bu yüzden de şamalar için göbek deliği çok kutsal görülür ve o kapının korunması için de kırmızı renkli bir kuşak kullanılırdı. Gel zaman git zaman, kültürler farklı inançlar ve yapılarla karşılaşınca bu gelenek de şekil değiştirip bugünkü halini aldı.