15 Nisan 2024

Öfkeni yaz, parçala, çöpe at!

Son günlerde sosyal medyada çokça rastladığımız dileklerinizi kağıda yazın içinizde tutmayın mottosu öfkeler için de geçerli çıktı. Japonya'da bir grup araştırmacı öfke, kızgınlık gibi duyguların bir kağıda yazılıp parçalayıp çöpe atıldığında hissedilen duyguların ortadan kalktığını ortaya çıkardı.

Kızdıysan salla gitsin, üzdüyse salla gitsin diyenlere inat, yaz, yırt, çöpe at gitsin! Şaka yapmıyoruz, bilim insanları diyor. Kızgın hissediyorsunuz ve her şeyi yakıp yıkmak, o an yaptığınız ne varsa yapmaktan vazgeçmeyi mi seçiyorsunuz o halde öfkenize bir veda öpücüğü verip vedalaşın onunla. Nagoya Üniversitesi’nde teorik bilim sağlayan Nobuyuki Kawai’nin öncülüğünde bir araştırma grubu, öfkenin bir kapıda yazılıp o kağıdın parçalanıp çöpe atıldığında öfkenin kontrol edilebildiğini kanıtladı.

ESKİ BİR RİTÜELDEN İLHAM ALINDI

Araştırmanın sonuçları 9 Nisan’da bir bilim dergisi olan Scientific Reports’ta yayınlandı. Araştırmacılar, öfkeyi bastırmak için araştırmanın başında pek çok yöntem önerildiğini ancak Japonya’nın merkezindeki eski bir ritüelden ilham aldıklarını söyledi.

Araştırmacılar, öfkeyi bir kağıt parçasına yazıp çöpe atmanın, insanların öfkelerini engellemelerine yardımcı olup olmayacağını görmek için iki deney gerçekleştirdi. İlk olarak yaşı 21 olan ve 16’sı kadın olan 50 Nagoya Üniversitesi öğrencisi üzerinde deney yapıldı. Kağıdı çöp atmanın stresi azaltmanın ve öfkeyi yatıştırmanın tek yolunun olup olmadığını belirlemek için araştırmacılar, 46 kişilik başka bir grup üzerinde de deneme yaptı. Araştırmada ilk grubun kağıda yazdıkları duygularını çöp öğütücüye, diğer grubun ise kağıtları masa üzerinde şeffaf bir kutuya koyması istendi. Sonuç olarak, öfkeli duygunun olduğu kağıdı çöpe atma veya parçalama eylemini gerçekleştiren grubun, öfkelerini yazdıkları kağıdı şeffaf kutuya atanlara göre öfkelerinin azaldığı gözlemlendi.

ETİK KURULU ONAYLADI

Kawai, “Evde öfkeli olabileceğinizde düşüncelerinizi bir günlük gibi yazıp, buruşturup atarak öfkenizi önemli ölçüde bastırabilirsiniz ya da işin yerindeyken mantıksal olmayan bir talep geldiğinde öfkenizi büyük ölçüde bastırabilirsiniz. Bunu yaparak, sorunsuz bir şekilde performanslarınızı sürdürebilirsiniz” dedi.

Çalışma, Nagoya Üniversitesi Bilişsel ve Psikolojik Bilimler Bölümü Etik Kurulu tarafından onaylandı.