Avcı ve toplayıcı insanların, yakınına yaklaşamadığı hayvanları avlamak için yeni bir teknik geliştirmesiyle doğan okun ortaya çıkardığı okçuluk, günümüzde avcılık için kullanılmasa da, zamanla bir spor dalı haline geldi.
Türklerin hem kendi kaynaklarında, hem de yabancı kaynaklarda çok iyi ok kullandığına dair birçok bilgi mevcut. Özellikle son sürat koşan bir atın üzerinde hedefe tam isabet ettiren eski Türkler, okçuluk konusundaki maharetlerini tüm dünyaya kanıtladılar.
Eski çağlarda sadece hayvanları avlamak için kullanılan ok ve yay, savaşlarda kazanan tarafı belirleyen en önemli unsurdu. Tabii zamanla bir spor aleti haline geldi.
Teknolojinin gelişmesi ve ateşli silahların icadıyla sadece spor amaçlı kullanılmaya başlanan okçuluk, şimdi ise Olimpiyat oyunlarının sevilen bir dalı oldu. E tabii atalarımızın oyunu olunca da okçularımızın bize yaşattığı gurur da bir başka oluyor.
Tabiri caizse bu işin kitabını yazmış Mete Gazoz’u hepimiz biliriz. Ancak Mete gibilerin nasıl okçu olduğunu, okçu olmak için neler yapması gerektiğini ya da okçuluk kurallarının ne olduğunu çok fazla bilen yoktur. Bu sebeple hazır Olimpiyat oyunları yaklaşıyorken, okçuluğu kısaca sizlere anlatalım.
OKÇULUK NEDİR?
Okçuluğun eski zamanlardan beri oynanan bir spor dalı olduğunu söylemiştik. Hem hobi olarak, hem de profesyonel olarak oynanabilen okçuluk için en temel iki malzeme ok ve yaydır. Okçuluğu sözlük anlamı olarak ele alacak olursak, ok ve yay yardımı ile belli bir mesafede yer alan hedefi, vurma amacı güden spora okçuluk denir.
NASIL OKÇU OLURUM?
Eğer hobi olarak okçuluk yapmak istiyorsanız, bunun için belli başlı birkaç eğitim almanız gerekir. Ancak profesyonel olmak istiyorsanız da küçük yaşlarda spor kulüplerine giderek okçuluk eğitimi alarak bir sporcu olabilirsiniz. Okçuluk kol, sırt kası ve göz koordinasyonu isteyen bir spor olduğu için kaslarınızı geliştirmeniz gerekir. Güçlü bir kol kası, yayı daha çekmenize ve oku daha kontrollü atmanıza olanak sağlayacaktır.
Profesyonel bir okçu olmak istiyorsanız çok çalışmalı ve biraz da yetenekli olmanız gerekir.
OKÇULUĞUN KURALLARI NEDİR?
Okçuluğun temel kurallarından biri belirli bir uzaklıktaki hedefi vurmaktır. Hakemler belli uzaklıktaki konuma hedefi yerleştirirler. Daha sonra ise bir atış çizgisi belirlenir. Oku fırlattığınızda belirlenen mesafedeki hedefi nereden vurursanız aldığınız puan da ona göre olur. Hedefi tam 12’den vurabilirseniz en yüksek puanı almış olursunuz.
Okçulukta hava şartları da çok önemlidir. Rüzgarın şiddeti atacağınız okun hedefi vurma durumunu bir hayli etkileyecektir. Ancak sakın unutmayın ki, okçuluk sporunu yapacağınız alanda, ok ve hedefin arasında başka kimsenin olmadığına emin olun. Çünkü okun hızı ve şiddeti bir insanı öldürebilecek kadar güçlüdür.