Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), evreni derinlemesine inceliyor. Hem dünya hem de diğer gezegenlerde keşifler yapılırken, yaşamın nasıl başladığı da bu çalışmalar arasında.
NASA, yaklaşık dört yıl önce incelemeye aldığı Bennu asteroidi için kritik bir virajı daha döndü. Dünyadan uzaya OSIRIS-REx’i gönderen ve bu araç sayesinde Bennu’dan örnek alan NASA, kapsülden çıkardığı asteroit için ilk inceleme verilerini paylaştı. Beklendiği gibi bu incelemelerde yaşamın başlangıcına ilişkin bileşenler tespit edildi. Öyle ki bu bileşenler dünyada bugüne kadar hiç görülmedi…
BENNU, DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEMİŞ MİNERALLER İÇERİYOR
2020’de yüzeyinden bir örnek alınarak 2023’te dünyaya getirilen Bennu, geniş bir incelemeye tabii tutuldu. Bu incelemenin ilk sonuçları ise asteroidin daha önce dünyada hiç görülmemiş minerallar içerdiğini ortaya koyuyor.
Livescience.com’un haberine göre dünyaya yakın asteroit olarak bilinen Bennu, magnezyum fosfat adı verilen şaşırtıcı bir mineral rezervuarı içeriyor. Bilim insanları, bu asteroidin karanlık kayalarından oluşan bir denizde serpiştirilen parlak beyaz parçacıkların, astromateryallerde nadir bulunan bir bulgu olduğunu söylüyor.
Geri gönderilen örnekte fosfat analizine liderlik eden Ay ve Gezegen Laboratuvarı’nda (LPL) yardımcı doçent olan Jessica Barnes, “Başlangıçta bunun bir kirletici olabileceğini düşünmemiz sürpriz değil. Mineralin, dünyada iyi kimyasal anologları bulunmuyor ve bunun nedeni de hayatta kalamayacak kadar kırılgan olup kısa sürede yok olmasıdır.’’ dedi.
Öte yandan bu örnekler, en basit amino asit ve proteinlerin önemli bir bileşeni olan glisinin yanı sıra karbonatlar, sülfitler, olivin ve manyetit dahil olmak üzere diğer su taşıyan minerallerin yaygın bir şekilde varlığını da gösteriyor. Bunların tümü, Bennu’nun ebeveyn bedeninin tanık olduğuna dair somut kanıtları ortaya koyuyor.