Bilimin merak ettiği ve yıllardır araştırdığı onlarca soru. Piramitlerin inşasından, güneş tutulmasına. Evrim teorisinden, insan vücudunun yapısına kadar birçok sorunun cevabını arayan bilim insanları, bu konuların çoğunun cevabını bulmayı başardı. Ancak keşfedilmeyen soruların da cevabını bulmak için durmadan devam ediyor.
Bilimin en çok merak ettiği konulardan biri de hiç şüphesiz ilk yaşamın belirtileri. Dünya nasıl var oldu? İlk canlılar kimlerdi? Bu soruların köküne inen genç fizikçi Furkan Öztürk, aradığı sorunun cevabını da bularak ‘çığır açıçı’ bir keşfe imza attı.
Harvard Üniversitesi’nden de ödül alarak bizleri gururlandıran Öztürk, Haziran 2023’te AA’ya verdiği röportajda ‘homokiralite‘ kavramından bahsetti. Öztürk, Fransız kimyager Pasteur’un keşfinden yola çıktığını belirtti. 1848’de yaşam için gerekli olan bazı moleküllerin, tıpkı sol ve sağ ellerde olduğu gibi birbirinin “ayna görüntüsü formlarında” bulunmasına ilişkin ‘homokiralite‘ kavramını ortaya atmış ancak bu özelliğin kökeni, 175 yıldır yapılan çalışmalara rağmen anlaşılamamıştı.
Bu keşfin ışığında, manyetik mineralleri üzerinde RNA öncüsü molekülleri kristalize ederek RNA’nın yapıtaşlarını yalnızca sağa ve sola doğru kıvrılan bir sarmal halinde elde eden Öztürk, yaşamın kökeni üzerine çok önemli bir sorunun cevabını bulmuş oldu.
En prestijli bilim dergileri Science ve Nature‘de makalesi yayımlanan Öztürk, geçtiğimiz günlerde nasıl bu başarıyı elde ettiğine dair bir paylaşımda bulundu. O paylaşımda motivasyon kaynağının kim olduğunu da açıkladı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı Nutuk kitabından alıntı yapan Furkan Öztürk, “İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Nezaketini esirgemeyen herkese tek tek cevap verdim varsayınız. En çok da gençlerden yazan oluyor. Bilime ve sanata meraklı gençler, işinizi çok sevmek ve onu çok iyi yapmaya gayret göstermek çok önemli. Umarım bir nebze de olsa size motivasyon sağlayabilmişimdir ama asıl motivasyon kaynağı burada”
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Nezaketini esirgemeyen herkese tek tek cevap verdim varsayınız.
En çok da gençlerden yazan oluyor. Bilime ve sanata meraklı gençler, işinizi çok sevmek ve onu çok iyi yapmaya gayret göstermek çok önemli.
Umarım bir nebze de olsa size… pic.twitter.com/ov1kUnMHIp
— Ş. Furkan Öztürk (@SFurkanOzturk61) April 20, 2024