Nara Tıp Üniversitesi’nden yapılan açıklamada acil kan nakli durumlarında kan tedarikinde sorun yaşanmaması için yapay kan çalışmalarına başlandığı, insan üzerinde ilk denemelerin ise 2025 yılının mart ayında gerçekleşeceği bildirildi.
Üniversite, temmuz ayının başında sunduğu yapay sistemleri 2030 yılı boyunca pratik pratik kullanıma sokmayı hedeflediğini duyurarak dünyada bir ilke de imza atmış oldu.
Yapılan deneylerde yapay kan değişikliklerinin herhangi bir kan grubundan arındırılmış olması nedeniyle, dayanıklı kan grubunun doğrulanması gerekmeden saklanabildiği ve ambulansla nakil sırasında da sorunsuz bir şekilde uygulanabildiği söylendi.
Araştırmacılar, bağışlanan kanlardan elde edilen kırmızı kanın uygun olmayan yerlerde 1 aydan az sürede saklanabildiğini özel olarak hazırlanmış odalarda ise iki yıl saklanabildiğini açıkladı.
Klinik yerlerde sıklıkla uygulanan 800 mililitrelik transfüzyon esas alınarak tasarlanmış kan önümüzdeki Mart ayında 16 sağlıklı yetişkine 100-400 ml yapay kan hücresi solüsyonu uygulanacağı belirtildi.
Üniversite, 400 ml’lik uygulamayla herhangi bir yan etkinin doğrulanmaması halinde, matematiksel bilgilerin etkililiği ve bileşenlerin incelemeye kaydırılacağını ve üzerinde yeniden çalışma yapılacağını duyurdu.
Yapay kan sistemi, son kullanma tarihi onaylandıktan sonra atılan donör kanları kullanılarak virüslerden ve diğer tüm zararlı bileşenlerden arındırılmış bir şekilde verilecek.