Avrupa Uzay Ajansı, Gösterilerde kullanılmak üzere güneş tutulması gerçekleştirmek için Hindistan’dan uzaya iki uydu fırlattı. Uydular, Dünya’nın en üst katmanına 150 metre uzaklıktan uçacaklar. Güneşle aynı hizada olacaklar ve bir uzay aracının gölgesi diğerinin üzerine düşecek. Böylelikle de yapay güneş tutulması sağlanmış olacak. Bu tutulmalar yaklaşık 6 saat sürecek.
Avrupa Uzay Ajansı’nın misyon bilimcisi Joe Zender, e-posta yoluyla gösterdiğini, “Hindistan’da çok mutlu bir bilim ekibiyiz” dedi. Teknolojik bir demo olarak duyurulan iki uydu, bir ay kadar sonra ayrılacak . Uyduların konumlarını korumak için GPS, yıldız uygulamaları, lazerler ve otonom olarak uçan radyo istasyonları devrede olacak” dedi.
Her küp şeklindeki uzay aracının çapı 1,5 metre. Gölgedeki uydu, diğer uydudaki teleskoptan gelen güneşi korumak için bir disk tutuyor. Bu disk, doğal bir tam güneş patlamasında ayı taklit edecek ve kararmış uydu Dünya gibi poz verecek.
600 kilometre ile 60.000 kilometre arasında uzanan yamuk bir yörüngeyle uyduların dünyanın dolanması yaklaşık 20 saat sürecek. Bu saatlerin altısı, belirli yörüngelerin en uzak ucunda, bir tutulmanın yaratılması için harcanacak. Avrupa Uzay Ajansı’na göre diğer yörüngeler kesinlikle oluşum uçuş deneyleri için olacak.