Yapılan son araştırmalara göre gıda paketleme veya hazırlamada kullanılan 3 bin 600’den fazla kimyasalın insan vücudunda tespit edildiği, bunlardan bazılarının sağlığa zararlı olduğu, diğerleri hakkında ise çok az şey bilindiği belirtildi.
Zürih merkezli bir sivil toplum örgütü olan Gıda Ambalajı Forum Vakfı’ndan baş araştırmacı Birgit Geueke, bu kimyasalların yaklaşık 100’ünün insan sağlığı açısından “yüksek düzeyde endişe verici” kabul edildiğini söyledi. Bunlardan biri de yasakların hedefinde olan Per- ve polifloroalkil maddeler (PFAS) ve bisfenol A.
Araştırmacılar daha önce plastik, kağıt, cam, metal veya diğer malzemelerden yapılmış ambalajlardan gıdalara geçebilen yaklaşık 14 bin gıda temas kimyasalını (FCC) listelemişti.
Bunlar aynı zamanda gıda yapım sürecinin diğer parçalarından, örneğin konveyör bantlarından veya mutfak gereçlerinden de gelebilir.
Yüksek endişe yaratan kimyasallar arasında, son yıllarda insan vücudunun birçok yerinde tespit edilen ve bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirilen çok sayıda PFAS, yani kalıcı kimyasallar da yer aldı.
Ayrıca, birçok ülkede bebek biberonlarında kullanımı yasaklanan, hormon bozucu bir kimyasal olan bisfenol A da tespit edildi.
Hormon dengesini bozan bir diğer kimyasal ise kısırlıkla ilişkilendirilen ftalatlardır.
Plastik üretiminin yan ürünleri olan oligomerler hakkında ise daha az şey biliniyor.
Uzmanlar, insanların ambalajlarla temas süresini kısaltmalarını ve ambalaj içindeki yiyecekleri ısıtmaktan kaçınmalarını önerdi.
Bazı kimyasallar da yasaklarla karşı karşıya. Avrupa Birliği, gıda ambalajlarında PFAS kullanımını yasaklamanın son aşamasında.