10 Nisan 2025

Verileriniz artık uzayda tutulabilir!

Dünya çapında işlenen verilerin artması ve veri merkezi bulmanın zorluğu nedeniyle uzayda veri merkezi kurma fikri uçuk gibi görünse de çalışmalarına şimdiden başlandı.

Veri merkezleri, web siteleri, şirketler ve hükümetler tarafından kullanılan verileri depolayan ve işleyen bilgisayar yığınlarını barındıran geniş depolardır. Amerikalı bir girişim şirketi, Ay’da müşterilerine güvenli veri işleme olanağı sunmak için bir dizi çalışmalara başladı bile. İlk deneme olarak Elon Musk’ın SpaceX uydularıyla geçtiğimiz aylarda uzaya bir ciltli kitap büyüklüğünde veri merkezi uzaya fırlatıldı. Test sonucu başarılı oldu.

Uzay tabanlı veri merkezleri kulağa biraz uçuk gelse de, bu fikir gerçekten ivme kazanmaya başlıyor. Bunun bir nedeni de talebin hızla artması ve Dünya üzerinde uygun alan bulmanın zorluğu. Yapay zeka (YZ) bilişiminin giderek artan kullanımı, dünya çapında depolanması ve işlenmesi gereken veri miktarında büyük bir artışa neden oldu. Bunun sonucunda veri merkezlerine olan ihtiyaç da arttı ve yıllık talebin 2030 yılına kadar %19 ila %22 arasında daha da artması bekleniyor. Sürekli yeni tesisler ortaya çıkıyor ancak bunları koyacak yer bulmak zorlaşıyor. Veri merkezleri büyük ve dağınık ve soğutma için muazzam miktarda güç ve su kullanıyor.  İnsanlar da yakınlarına inşa edilmesini istemiyor.

Veri merkezlerini uzaya yerleştirmek teoriye göre, çok fazla zarar veremeyecekleri anlamına geliyor. Örneğin, güneşten az çok sınırsız enerji elde edilebilir ve çevresel etkilerden şikayet edecek komşu yok. Sadece bu kadar da değil, uzay tabanlı veri merkezleri uzay araçları ve diğer uzay tesisleri için hizmetlerde uzmanlaşabilir ve uzaydan uzaya veri transferi yerden yapılan transferden daha hızlı olabilir.