Yakıldığında etrafa dumanıyla hoş kokular veren, dünya üzerinde farklı kültürlerde tarihi çok eskilere dayanan tütsü bugün artık birçok evde kullanılıyor. Bilinen en eski yazı sistemi olan Sümer yazıtlarında bile tütsünün varlığından bahsedildiğine şahit olabilirsiniz. Kokusu ve verdiği rahatlık hissi nedeniyle çok tercih edilen tütsünün kapalı alanlarda kullanıldığında sağlık açısından çok büyük sağlık sorunlarına neden olduğunu biliyor muydunuz?
Tütsüler, dini, estetik, meditasyon, manevi enerji ve kültürel sebepler gibi birçok amaç için kullanıldığı gibi kaygı ve depresyonu azaltmak, stresi hafifletmek, meditasyon yapmak gibi zihinsel durumlar üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Tüm bu özelliklerinin yanında yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, kapalı alanlarda yakılan tütsüler, toksik kimyasal seviyeleri arttırdığı için akciğer kanserine zemin tutuyor.
Tütsü bileşimleri, dipropilen glikol ve sentetik kokulu yağlar gibi zararlı maddeler içerdiği için zararları küçümsenemeyecek kadar büyük. Doğal tütsülerin dışında kullanılan tütsüler, partikül maddeler, aerosollar ve organik bileşenler içerdiğinden yakıldıklarında bu maddeler etkileşime girerek daha zararlı bir hal alabiliyor. Yapılan son çalışmalarda solunduğunda akciğer kanserine çanak tutmasının yanında uzun süreli kapalı alanda tütsü yakılması göz sulanması, dermatite ve diğer kanser türlerine de neden olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, kapalı alanda tütsü yaktığınızda etkilerini azaltmak için ortamı aralıklı olarak havalandırmanızı söylüyor.