28 Mart 2024

Timsah gözyaşından sonra timsah uykusu! Brumasyon nedir?

Doğadaki her canlı kendi varlığını idare ettirebilmek ve hem kendi türleri arasında hem de diğer türleri arasında farklı yaşam becerileri geliştirebiliyor. Timsahlar da bu özellikleri sonuna kadar kullanan canlılardan. Peki, brumasyon nedir? Sizler için cevapladık.

Dünyanın oluştuğu ilk andan itibaren içinde yaşayan canlılar bir üst seviyeye geçebilmek için hayatta kalmayı öğrenmek zorundaydı. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar hatta virüsler bulundukları ortamlara ayak uydurabildikleri kadar hayatta kalabildiler. Darwin‘in Evrim Teorisi zaten bu durumu çok güzel açıklıyor; “Güçlü olan hayatta kalır!”

Milyarlarca yıl sonra bile yeryüzünde yaşayan tüm canlılar zayıf halkalarını içlerinden ata ata günümüze değin geldiler. Meteorlar, buzul çağı, dinozorlar, büyük tufan, hastalıklar… Dünya canlıları öğüten bir canavar mı yoksa kendini yok etme pahasına mükemmeli yaratmayı hedefleyen bir kuluçka noktası mı?

SOĞUK AMA…

Hylaeochampsa günümüzden 130 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen ve tüm timsahların atası… Bu tür, “gerçek timsahsılar” denen Eusuchia’nın bilinen ilk örneğidir. Milyarlarca yıllık değişim ve eleme sürecinden sonra günümüzde timsahlar hayatta kalmayı başarmış ama vahşi doğalarından da kopmamış bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar. İnsanlığın sahte ağlayışlarla karşısındakini kandırmaya çalışma çabası da ‘timsah gözyaşları’ deyimiyle birlikte, bu nadide hayvanların soğuk duruşlarının ardında döktüğü gözyaşları ile bağdaştırılıyor. Peki, bu soğuk varlıkların uykularının da gözyaşları kadar dikkat çektiğini söylesek?

HAYATTA KALMAK İÇİN UYU!

Amerika’da Kuzey Carolina’daki The Swamp Park’ta ve Beaumont, Texas’taki Gator Country’de bulunan bu timsahların görüntüleri şaşırttı. Brumasyon adı verilen bu uyku türünde timsahlar kış uykusuna benzer bir evreye girerler. ABD’deki görüntülerde timsahların donmuş gölde boğulmayı önlemek için burunlarını dondurucu suyun üzerine kaldırarak nasıl enerji tasarrufu yaptıklarını görmek bu canlıların milyarlarca yıl, yaşanılan onca olumsuz hava olaylarına karşın nasıl hayatta kaldıklarını gösteriyor.

HAYVANLAR NEDEN KIŞ UYKUSUNA YATAR?

Kışın havanın soğumasıyla azalan besin kaynakları hayvanların vücut sıcaklıklarını dengede tutmak için yetersiz kalır. Kışın yeterli besin kaynağı bulamayan hayvanlar, bu süreci kış uykusunda geçirir. Bu şekilde yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için gereken enerjiyi saklar ve hayatta kalmayı başarırlar. Birçok hayvan da kış uykusuna yatmadan birkaç ay öncesinde uyurken harcayacakları enerji için vücutlarında besin depolarlar.