27 Nisan 2024

Taraftarın mabedi: Türkiye’nin en güzel stadyumlarını seçtik!

Dünya üzerinde birçok taraftar büyük ve gösterişli statlarda tuttuğu takımı desteklemek ister. Nitekim Türk taraftarlar da ambiyansı müthiş, rakibi baskı altına alan ve omuz omuza izleyebilecekleri stadyumlarda bağıra çağıra takımını desteklemek ister. İşte ANN Türkiye editörlerinin seçtiği Türkiye'deki en iyi 10 stadyum.

Bir takımın en büyük gücü taraftarıdır. Her yerde her zaman takımını destekleyen bir taraftar, kulübünün de iyi bir stadyuma sahip olmasını ister. Bir stadın iyi olması büyük ve gösterişli olduğu anlamına da gelmez. Bulunduğu konumu, ulaşım rahatlığı ve rakip takımı baskılayan ambiyansı da bir o kadar önemlidir.

ANN Türkiye editörleri olarak en iyi stat hangisi diye oturup konuştuğumuzda bu detaylara çok dikkat ettik. Nitekim birçok görüş ayrılığı yaşasak da nihayetinde Türkiye’nin en iyi statlarını seçmeyi başardık. 🙂

10) Kayseri Kadir Has Stadyumu

Kayserili iş insanı Kadir Has’ın adını taşıyan, Kayserispor’un stadı dünyada bir ilk olma özelliğine sahip. 52 adet loca, 1 adet 80 kişilik cafe, 1 adet 100 kişilik restoran ve 5.000 metre kare alışveriş merkezi bulunan stadyumda 3 tane jeneratör de vardır. Elektriklerin kesilmesiyle önce birinci, sonra ikinci jeneratördeki enerjilerin tükenmesiyle üçüncüsü devreye girmekte. 3 jeneratörde de enerji bittiğinde maç 10 dakika daha oynanabilmekte.

33 bin kapasiteli stat, şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunurken, stada ulaşım tramvay ve otobüsle yapılmakta.

9) Kocaeli Stadyumu

Körfezin güzide şehri Kocaeli’nin takımı Kocaelispor, maçlarını 35 bin seyirci kapasiteli Kocaeli Stadyumu’nda oynamakta. Taş ocağının üstüne kurulan yeni stadyuma en çok da Kocaeli taraftarı sevindi diyebiliriz. Kocaelispor’un geniş taraftar kitlesini rahatlıkla ağırlayabilen stat, merkeze 7 kilometre uzaklıkta.

8) Sakarya Atatürk Stadyumu

Sakaryaspor’un çılgın taraftarı Tatangaların mabedi Sakarya Atatürk Stadyumu, 28 bin kişilik kapasitesiyle editörlerimizin seçtiği 8. stat. Taban kısmı elips şeklinde olan stadın en büyük özelliklerinden biri de taraftarın omuz omuza, rakibi baskılı tezahürat yapmasına olanak sağlaması. UEFA kriterlerine de uygun olan bu stadın taraftarını umarım yakın zamanda Süper Lig’de görme fırsatımız olur.

7) Samsun 19 Mayıs Stadyumu

Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlattığı gün olarak kabul edilen 19 Mayıs’ı stadyuma isim olarak verildi. 33 bin 919 kişilik kapasiteye sahip Samsun 19 Mayıs Stadı’nın bitiş aşaması planlandığı günden 2 yıl daha geç oldu. Samsunspor’un ev sahipliğini yaptığı stadın şehir dışına yapılmış olması taraftarlar tarafından tepki alsa da, maç günleri tramvay, minibüs ve otobüs seferleri çok sık çalışmakta. Listemizde 7. sırada verdiğimiz Samsun 19 Mayıs Stadyumu, birçok uluslararası organizasyonu rahat bir şekilde idare edecek düzeyde.

6) Trabzon Akyazı Stadyumu

Trabzonspor’un efsane mabedi Hüseyin Avni Aker Stadyumu’ndan sonraki yeni evi olan Akyazı Stadı, 2016’da faaliyete geçti. Denize yapılan dolgu toprağın üzerine inşa edilen stat, 40 bin 782 kapasite olacak şekilde tasarlandı. Denize olan konumu ve stadın şekli taraftarlar tarafından çok beğenildi.

5) Bursa Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu

2009/2010 sezonu Süper Lig şampiyonu Bursaspor’un stadı Timsah Arena, adı gibi timsah figürü ile inşa edildi. Bursaspor iflasın eşiğine gelip Türkiye 3. Ligi’ne kadar düşse de şekil ve gösteriş bakımından Türkiye’nin en ilginç statlarından biri konumunda. Dünyada takımı stadı simgesiyle projelendirilen ve ender stadyumlardan biri olarak kabul edilen stadyumun çatısı Bursaspor’un simgesi olan ‘timsah’ görünümündedir. Stadın koltuk kapasitesi ise 43 bin kişiliktir.

4) Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu

Konya’nın 42 bin kişilik koltuk kapasitesine sahip Konya Büyükşehir Belediye Stadı, futbol topuna benzer tasarımıyla medyada ilgi görmüştür. Ağır kış şartları için hazırlanan stadyumun çimleri zeminden ısıtmalı olarak yapılmıştır. Tribünlerde de ısıtma sistemi bulunan stadyumda; alışveriş merkezi, restoran ve mağazalar da yer almaktadır. Türkiye Milli Takımı ise ev sahibi olduğu maçlarda sıkça bu stadı tercih etmekte.

3) Galatasaray Rams Park

Türkiye’nin en büyük 2. stadı olan Rams Park, Galatasaray’a ev sahipliği yapmakta. C90 teknolojisinin kullanıldığı 3 stattan biri olan Rams Park 55 bin kişilik kapasiteye sahip. Galatasaray’ın taraftar gücüyle birleşen statta kafe, restoran ve birçok etkinlik alanı mevcut. Metro ve otobüsle ulaşılan stat, biraz daha İstanbul’un merkezine uzak kalmasıyla eleştirilmişti. Çünkü Ali Sami Yen Stadı, İstanbul’un merkezi Mecidiyeköy – Şişli’de yer alıyordu.

2) Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Ülker Stadyumu

Fenerbahçe’nin evindeki maçları oynadığı 50 bin 530 kişilik koltuk kapasitesine sahip stadı, tamamen yıkılmadan sadece bölüm bölüm yapılan yenilemelerle günümüze kadar ulaşmıştır. Aziz Yıldırım’ın başkanlığı yaptığı dönemde son görünümüne kavuşan stata birden çok fazla yoldan ulaşım sağlanmakta. Konumu itibariyle kolay ulaşılabilen stadın hemen yanında şehirler arası hızlı tren hattı da bulunmakta. Yani Ankara’dan bir kişi trene binip, direkt stadın yanında inerek maça kolaylıkla izleyebilir. Hem boyutu, hem de konumu itibarıyla Türkiye’nin en iyi statlarından birisi, Ülker Stadyumu’dur.

1) Beşiktaş Tüpraş Stadyumu

Türkiye’nin hatta belki de dünyanın ne güzel konumunda yer alan bir stat… İstanbul boğazının manzarasını süsleyen Tüpraş Stadı’nı en iyi yapan ise taraftarıdır. Konum itibarıyla rahat ulaşım sağlanan stadın zemini ise deniz seviyesinde yer alıyor. İnönü Stadı’nın yıkılmasının ardından üzerine inşa edilen stat, C90 bakış açısına sahip statlardan biri. Hatta Türkiye’deki en dik tribüne sahip stat konumunda. Stadın koltuk kapasitesi ise 41 bin 903.