ABD’li araştırmacılar, Suriye’deki bir mezardan kazınmış detaylara sahip parmak uzunluğunda kil silindirler buldu. Bulunan bu silindirlerin dünyanın bilinen en eski alfabetik yazısı olduğu açıklandı. John Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karbon-14 tarihleme tekniklerini kullanarak silindirlerin MÖ 2400 civarında yapıldığını belirledi. Bu da onları bilinen diğer alfabetik yazılardan yaklaşık 500 yıl daha eski yapıyor. Araştırmacılar, yazıların yanı sıra, içinde altı gömü bulunan iyi korunmuş bir mezar da dahil olmak üzere Erken Tunç Çağı mezarlarını keşfettiler.
Mezarlarda bulunan cesetlerin yanında altın ve gümüş takılar, pişirme kapları, bir mızrak ucu ve çanak çömlekler de bulundu. Çanak çömleğin yanında üzerine alfabetik yazılar kazınmış 4 adet hafif pişmiş kil silindir bulundu.
Daha önce, bilim insanları alfabenin MÖ 1900’den sonra Mısır’da veya civarında icat edildiğini düşünüyorlardı. Kil silindirde keşfedilen yazı biçimi, dili kraliyet ve sosyal seçkinlere ait olmayan kişiler için erişilebilir hale getirerek devrim olarak görülüyor. Ancak harfler henüz tercüme edilemedi.