6 Haziran 2024

Stigmaları kırın ve sağlıklı düşünün

Bazen her şey üstünüze geldiğinde, hiç çare bulamadığınız veya bir çıkar yol düşünemediğiniz oluyor mu? Bu konunun zihinsel sağlığınızla doğrudan ilişkisi olabileceğini söylesek, bize ne söylersiniz?

Sağlık denildiği zaman vücut bütünlüğü, fiziksel hastalıklar, mevsimsel rahatsızlıklar gibi faktörler akla gelir. Akla ilk gelenlerden birisi olmasa da zihinsel sağlık, iyi olma hâlinin güçlü bir parçasıdır. Fakat çoğunlukla bu kavram düşünüldüğünde pek çok yanlış anlama, olumsuz yaklaşım ve küçümseme gibi tavırlarla karşılaşılabilir. En basit örnekle, bir arkadaşınıza zihinsel sağlığının ne durumda olduğunu sormanız ondan tepki almanıza neden olacaktır. 

Unutulmaması gereken bir nokta ise tıpkı fiziksel sağlık gibi zihinsel sağlığın da öncelikli öneme sahip olduğudur. Şimdi gelin, dinç bir zihne nasıl sahip olabiliriz ve zihinsel sağlığımızı nasıl koruyabiliriz gibi soruların cevaplarını birlikte arayalım.

ZİHİNSEL SAĞLIK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Zihinsel sağlık; sosyal ilişkilerden duygu durumumuza, psikolojik gücümüzden öz bilincimize kadar pek çok noktada temel görevler üstlenir. Günlük yaşamda karşılaştığımız olaylar karşısında nasıl tepkiler vermemiz, başımıza bir şey geldiğinde nasıl hissetmemiz, herhangi bir konuda nasıl düşünmemiz gerektiğine varıncaya değin oldukça geniş bir skalada etkendir.

İyi bir zihinsel sağlığa sahip olmak sadece psikolojik problemler yaşamamak değil; hayattan zevk alabilmek, zorluklarla mücadele edebilmek, dengeyi koruyabilmek ve yeniliklere uyum sağlayabilmek gibi bizi güvende ve huzurlu hissettirecek pek çok olumlu sonucu elde edebiliyor olduğumuz anlamına gelir.

Abarttığımızı düşünüyorsanız, bence durup kendinizden örneklerle konuyu ele alın. Sosyal ilişkilerinizi düşünün; duygu durumunuzu yönlendirerek sosyal ilişkilerde yaşadığınız veya yaşama ihtimaliniz olan zorluklara, yanlış anlaşılmalara, iletişim kopukluğu gibi durumlara karşı doğru kararlar alabiliyor musunuz? Eğer bu sorulara cevabınız “Evet” ise zihinsel sağlığınızın güçlü bir durumda olduğunu gönül rahatlığıyla kabul edebilirsiniz.

Fakat güçlü bir zihinsel sağlığa sahip olmak yetmez; onu dinç tutmadığınız sürece bu gücü kaybetmeniz oldukça olasıdır. Çünkü bireysel, toplumsal ve global ölçekli yaşadıklarımız bizi derinden etkileyen birer tecrübedir ve özellikle olumsuz her tecrübe doğru kararlar alma, zorluklara karşı daha güçlü mücadele etme gibi konularda bizi geriye çekecektir.

Peki zihinsel sağlığımızı nasıl dinç tutabiliriz?

ZİHİNSEL SAĞLIĞI DİNÇ TUTMANIN 5 YOLU

1. Sosyal çevre ile etkileşimde kalın

Sosyal ilişkilerin zihinsel sağlık üzerindeki etkisi, tahmin edilenden daha çok. Bazı günler canınız çok sıkkın olduğunda bu konu üzerine sohbet etmek size iyi gelebilir. Dolayısıyla arkadaşlarla, aileyle veya iş çevresi gibi farklı sosyal düzeydeki tanıdıklarla etkileşimde bulunmak ve bu etkileşimi belirli düzeyde sürdürmek sadece sosyal açıdan güçlü ilişkiler kurmanızı değil; duygusal olarak destek elde etmenizi, üzerinizdeki stresi azaltmanızı ve ruhen daha iyi hissedebilmenizi sağlayabilir.

2. Başa çıkabilme kabiliyetinizi artırın

Hayatın zorluklarla dolu olduğunu kabul ediyoruz. Fakat bu zorluklara karşı başa çıkabilme kabiliyetinizi artırabilir, zor zamanlarda yolunuzu bulma konusunda bireysel olarak çaba gösterebilirsiniz. Mindfulness, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi tekniklerle stresinizi azaltabilir, zihinsel gücünüzü artırabilirsiniz.

3. Düzenli egzersiz yapın

Fiziksel aktivitelerin, güçlü ruh hâli ile bir ilişkisi var. Düzenli egzersiz yaparak depresyon ve anksiyete gibi durumlara karşı kendinizi korumaya alabilir ve özsaygınızı artırabilirsiniz.

4. Dengeli beslenin

Zihinsel sağlık için önemli etmenlerden birisi de beslenmedir. Faydalı ve çok çeşitli besinleri kapsayan bir beslenme sistemi sadece sağlıklı beslenmenizi değil zihin fonksiyonlarınız açısından iyi olma hâlini de sağlayacaktır.

5. Gerektiği takdirde profesyonel destek alın

Bireysel olarak bütün her şeyi yapmamıza rağmen eğer bazı sorunları aşamıyorsak, profesyonel yardım almak kesinlikle utanılacak bir şey değil. Terapistler, psikologlar, danışmanlar bu gibi zorluklara karşı bize destek olmak için var. Unutmayın ki yardım isteyebilmek zayıflığın değil, gücün göstergesidir.

Zihinsel açıdan dinç olmak için artık bütün bilgiye sahipsiniz. Zihinsel sağlık konusunu bir tabu olmaktan çıkararak stigmaları kırmaya ve sağlıklı düşünmeye bugün başlamaya ne dersiniz? 

 

 

ETİKETLER: