Yaz kapıda. Şimdiden mevsim meyveleri tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Yaz aylarının ferahlatıcı ve lezzetiyle tadına doyulamayan meyvelerinden karpuz ve kavun için sosyal medyada inanılmaz videolar dönmeye başladı. İçerik üreticileri iki meyvenin gıda zehirlenmesine yol açtığı yönünde videolar çekerek takipçilerine sunuyor. Peki, gerçekten bu iki meyve gıda zehirlenmesine neden oluyor mu?
Karpuz ve kavun gibi meyveler toprağa yakın yetişen meyveler. Uzmanlar, bu meyvelerden gıda zehirlenmesi yaşanabildiğini kabul ediyor. Bu meyvelerden kaynaklanan gıda zehirlenmesinin arkasında iki neden olduğu biliniyor. Birincisi meyvelerin rengini ve tadını arttırmak için boya ve şeker şurubu kullanılması, ikincisi ise meyvelerin yetiştirildikleri topraktan gelen zararlı bakterilerle kirlenmesi.
Bazı üreticiler ya da üreticiden meyveleri tedarik eden firmalar açık renkte karpuzlara kırmızı rengi vermek için toksik boyalar kullanıyor. Karpuzlarda kullanılan Eritrosin gibi toksik boyalar da çeşitli yan etkilere ve gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Meyveye bu işlemi özellikle yaz aylarında tüketilmesi için karpuzun taze ve sulu görünmesini sağlamak amacıyla ve kırmızı ya da pembe görünmesi için yapıyorlar.
Ülkemizde karpuzlarda Eritrosin gibi boyaların kullanımı yerine zaman zaman şalgam suyu kullandıklarını ve şırıngayla şeker enjekte etikleri yönünde yapılan haberlere şahit olduk. Eritrosin gibi boyaların kullanımı düzenlemeye tabi pazarların çoğunda son derece nadir görülüyor ve ayrıca yasa dışı. Karpuz esasında doğal kırmızı rengini faydalı bir antioksidan olan likopenden alıyor.
Uzmanlar, endüstriyel boyaların kurşun veya metanol gibi zararlı kimyasallar içerebildiğini bunun da gıda zehirlenmesi, sindirim sorunları ve hatta kanser gibi potansiyel uzun vadeli sağlık problemlerine yol açtığını söylüyor.
Öte yandan karpuz ve kavunlar yere yakın büyüdüğü için toprakta yaygın olarak bulunan bakterilerin neden olduğu kirlenmeye karşı duyarlı hale gelebiliyor. Bu bakteriler kabuk üzerinde gezinebilir ve kesme sırasında potansiyel olarak meyvenin yenilebilen kısmında de geçebilir. Bunun için de aldığınız kavun ve karpuzu akan su altında ovalama fırçasıyla yıkamak yüzeydeki bakterileri önemli ölçüde azaltabilir.