2024’ün Oscar ödülleri için geri sayım başladı. 10 Mart gecesi başlayacak olan tören, oyuncu, film veya dizilerdeki şarkılar, en iyi yönetmenler ve en iyi görsel efektler olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılacak.
Oppenheimer başta olmak üzere 2024’te pek çok film en iddialı adaylar arasında. Evet, 2024’ün Oscar ödülleri için adaylar belli ve gözler 10 Mart’ta. Peki son 10 yılda en iyi görsel efekt ödülü hangi filmlere gitti? Sıkı durun, çünkü birazdan listeleyeceğimiz filmleri mutlaka izlemek isteyeceksiniz…
OSCAR’DA EN İYİ GÖRSEL EFEKT ÖDÜLÜ ALAN FİLMLER
Avatar: Suyun Yolu (2023)
Benim de bizzat gidip izlediğim yeni Avatar filmi, kesinlikle sinema salonunda bugüne kadar hayranlıkla seyrettiğim en iyi filmlerden biriydi. Harika görsel efektleri, özellikle de deniz altında çekilen sahnelerde adeta boğulma hissi bile yaşayabilirsiniz. Öyle ki Avatar’ın bu harika görsel efektleri, 2023’te ona en iyi görsel efekt ödülünü kazandırdı. 2022’de sinemaseverlerle buluşan Avatar: Suyun Yolu, henüz vizyona bile girmeden 95. Akademi Ödülleri En İyi Görsel Efekt kategorisinde ödülüne layık görüldü. süpervizörleri Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon ve Daniel Barrett ödülü alırken, yapımda emeği geçen Joe Letteri beşinci, Richard Baneham ikinci, Eric Saindon ve Daniel Barret ise ilk Oscar’larını aldı.
Dune (2022)
2021 yılının en çok konuşulan filmlerinden biri de Dune idi. Frank Herbert’in 1965 tarihli romanının uyarlanmış versiyonu olan bu film, iki bölümden oluşuyor. Uzak gelecekte Arrakis çölünde geçen bu film, çıkış yaptığı dönemde Oscar’da en iyi görsel efekt ödülünü kazandı.
Bu ödülü filmin görsel efekt süpervizörü Paul Lambert ve DNEG stüdyosunun görsel efekt süpervizörleri Tristan Myles, Brian Connor ve Gerd Nefzer aldı.
Tenet (2021)
Christopher Nolan’ın bilim kurgu gerilim filmi “Tenet”, 2021 yılında çarpıcı ve yenilikçi özel efektleriyle En İyi Görsel Efekt Oscar’ını kazandı. Film, zamanın manipülasyonuyla akıl almaz bir yolculuğu konu alırken, görsel efekt ekibi, gerçek ile gerçeküstü arasında kusursuz bir geçiş sağlayan inanılmaz ve etkileyici bir dünya yarattı. Tersine çevrilmiş dünyalar, yerçekimi ve fiziğin değiştirilmesi gibi unsurlarla “Tenet”, görsel efektlerin sınırlarını zorladı ve izleyicilere olağanüstü bir sinema deneyimi yaşattı. Ödülü sırasıyla, filmin görsel efekt süpervizörleri Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley ve Scott Fisher aldı.
1917 (2020)
1917, Sam Mendes’in yönetmenliğini yaptığı bir Birinci Dünya Savaşı drama filmi olarak izleyenlerle buluştu. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 2020 yılında bu filme En İyi Görsel Efekt Oscar’ını verdi.
Film, düşman bölgesinin içinden geçerek yıkıcı bir saldırıyı durdurmak için kritik bir mesaj taşımakla görevli iki genç İngiliz askerinin hikayesini anlatırken, sürekli bir çekimmiş gibi görünen benzersiz sinematografi stili ve savaş sahnelerini canlandırmak için kullanılan etkileyici görsel efektleriyle övgü topladı. Filmin ödülünü ise Guillaume Rocheron, Greg Butler ve Dominic Tuohy aldı.
First Man (2019)
First Man, 2019’da en iyi görsel efekt ödülünü kazanan film oldu. Neil Armstrong’un ve Apollo 11 misyonunun hikayesini anlatan filmde, uzay yolculuğunun gerçekçi bir tasvirini oluşturabilmek için pek çok özel efekt çalışması yapıldı.
Satürn V roketinin fırlatılmasından astronotların uzaydaki ağırlıksızlığına kadar ayrıntılara yer verilen bu filmde, görseller kesinlikle izleyiciyi ekran başına kilitledi diyebiliriz. Zira Oscar ödülünü alması da bu başarıyı tescilledi.
Filmin ödülünü Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles ve JD Schwalm aldı. Paul Lambert, daha önce Dune ve Blade Runner’la da aynı ödülleri almaya hak kazanmıştı.
Blade Runner 2049 (2018)
Blade Runner 2049, 2017 yapımı bir bilim kurgu filmi olup, 2018 yılında En İyi Görsel Efekt Oscar’ını kazandı. Film, 1982 tarihli kült klasik Blade Runner’ın devam filmi ve orijinal filmin olaylarından otuz yıl sonra geçiyor. Filmde, Ryan Gosling’in oynadığı K isimli bir kopya Blade Runner, toplumun geri kalanını kaosa sürükleyebilecek, uzun zamandır gizli kalan bir sırrı keşfediyor.
Öte yandan Blade Runner’in görsel efektleri, 2049 yılında Los Angeles’ın distopik dünyasını canlandırmada çok etkili oldu ve efekt ekibi, gerçekçi bir dünya yaratmak için pratik ve dijital efektleri mükemmel bir şekilde birleştirmeyi başardı. Ödülü ise John Nelson, Gerd Nefzer, Paul Lambert ve Richard R. Hoover aldı.
The Jungle Book (2017)
Oscar’da en iyi görsel efekti alan bir diğer film ise The Jungle Book.
Favreau’nun yönettiği film, Rudyard Kipling’in klasik kitabının canlı aksiyon uyarlamasıydı ve son teknoloji CGI teknikleri kullanılarak yaratılan fotogerçekçi hayvanlardan oluşan bir kadroya sahipti. Ekip, bilgisayarda yaratılan hayvanlarla gerçek hayattaki ortamların kusursuz bir karışımını oluşturmak için çok çalıştı ve ortaya hem görsel açıdan çarpıcı hem de duygusal açıdan yankı uyandıran bir film çıkardı. Ödülü süpervizörler Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones ve Dan Lemmon aldı.
Ex Machina (2016)
Ex Machina, 2016 yılında En İyi Görsel Efekt Oscar’ını kazanan bilim kurgu filmi oldu.
Alex Garland’ın yönettiği filmde, genç bir programcı, yapay zekalı insansı robot Ava’ya Turing testi yapmak için milyarder bir CEO’nun ıssız evine çağrıyor. Filmin görsel efektleri, hikayenin içine çeken tedirginlik ve gerilim atmosferini yaratmada önemli bir rol oynuyor. Ava’nın gerçekçi ve detaylı tasarımının yanında, dijital ve pratik efektlerin mükemmel uyumu, izleyiciye sürükleyici ve inandırıcı bir dünya sunuyor. Ödülü Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington ve Sara Bennett kazandı.
Interstellar ( 2015)
Hemen hemen çoğumuzun da severek izlediği Interstellar, bir grup astronotun Dünya’yı terk edip insanlığı kurtarmak için girdiği tehlikeli bir görevi konu alıyor. Christopher Nolan’ın yönetmenliğini yaptığı film, uzayın büyüklüğünü ve evrenin muhteşem güzelliklerini yansıtan etkileyici görsel efektlerle izleyicileri kendine hayran bırakmayı başardı. Ekibin muhteşem performansı, onlara 2015 yılında En İyi Görsel Efekt Oscar’ını kazandırdı ve Interstellar’ı sinema tarihinde devrim yaratan bir bilim kurgu filmi olarak kayıtlara geçirdi.
Gravity (Yer Çekimi)- 2014
‘Gravity’ filmi, 2014 yılında En İyi Görsel Efekt Akademi Ödülü’nü kazandı. Filmin görsel efektleri ise adeta çığır açıcıydı; uzayın gerçekçi bir tasvirini yaratmak için CGI, pratik efektler ve 3D teknolojisini bir araya getirdi.
Öte yandan filmin görsel efekt kullanımı sadece göz alıcı değildi, bunun yanında filmin ana karakteri olan astronot Dr. Ryan Stone’un (Sandra Bullock) yaşadığı yoğun duyguları ve yalnızlık hissini de yansıtmaya da yardımcı oldu. Açılış sahnesinden filmin dramatik sonuna kadar, ‘Gravity’deki görsel efektler, hem görsel hem de duygusal açıdan etkileyici bir hikaye anlatımında çok önemli bir rol oynadı. Ödülü ise, görsel efekt süpervizörleri Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk ve Neil Corbould aldı.
Pi’nin Hayatı (2013)
Görsel açıdan büyüleyici olan Pi’nin Hayatı, 2013 yılında The Avengers ve Prometheus gibi diğer etkileyici rakiplerini geride bırakarak En İyi Görsel Efekt Oscar’ını kazandı. Ang Lee’nin yönettiği film, Pasifik Okyanusu’nda bir filikada yalnız bir Bengal kaplanı eşliğinde mahsur kalan Pi adlı Hintli bir gencin öyküsünü anlatıyor. Filmin çarpıcı görsel efektleri, nefes kesici derecede gerçekçi bir dünya yaratmak için canlı aksiyon görüntülerini bilgisayarda oluşturulmuş görüntülerle ustaca birleştiren yetenekli sanatçılardan oluşan bir ekip tarafından yaratıldı. Pi’nin Yaşamı’ndaki görsel efektler okyanus dalgalarından bir kaplana kadar her şeye hayat vererek izleyicilere filme Akademi Ödülü kazandıran büyüleyici ve sürükleyici deneyimi yaşatıyor. Ekip süpervizörleri Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer ve Donald R. Elliott ödülü alan isimlerden.
Derleme: anntürkiye.com